940 образователни медиатори могат да останат без работа от 1 юли, тъй като спира заплащането за тях по Национална програма за подкрепа на медиаторите и социалните работници. Тя се финансира от Министерство на образованието, но не е включена в списъка на програмите, които ще се плащат от бюджета за 2023 година. Така и децата, които се подпомагат от медиаторите, ще останат без подкрепа.

Това каза Теодора Крумова, програмен директор на Център "Амалипе" на пресконференция в пресклуба на БТА. Подписка в подкрепа на медиаторите, под която са се подписали близо 18 000 от цялата страна, ще бъде внесена в Министерство на образованието и в Министерски съвет.

Деян Колев, председател на Център "Амалипе", поясни, че в МОН нямат представа как ще се финансира оттук-нататък работата на образователните медиатори. Той добави, че се разпространява фалшива новина, че те ще се финансират по проект "Успех за теб" или ще се назначат от бюджетите на училищата.

МОН поема заплатите на социални работници

МОН поема заплатите на социални работници

"Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници" с бюджет от над 6 млн. лв.

Последствията са следните: селските училища да останат без образователни медиатори.

"Амалипе" са внесли писмо до премиера с искане програмата за медиаторите да бъде продължена. Тя е подкрепена от синдикати, социални партньори, родители, учители, директори, Неправителствени организации.