Нов успех на български ученици в чужбина - на Олимпиадата по химия в Париж отборът ни спечели един златен, един сребърен и два бронзови медала, предаде БНТ. Българските младежи се конкурираха с 300 участници от 80 страни.

Техни ръководители са доц. д-р Донка Николова Ташева и и доц. д-р Пенка Василева, съобщават от Сдружението на националните отбори по природни науки.

На 51-ата олимпиада по химия във френската столица учениците се състезаваха в два 5-часови модула - теоретичен и практически.

"Олимпиадата се стреми да запознава хората, да запознава младите от различни култури, да създава връзки. И не е чак толкова насочена само към състезанието." - разказва участникът в състезанието Камен Петров.

Любопитното е, че за първи път от доста време насам нашият тим е съставен изцяло от момчета. Обикновено олимпийските отбори са изградени от участници между 8 и 12 клас. В края на миналата учебна година някои от състезателите вече завършиха гимназия. Повечето от тях обаче искат да продължат образованието си в чужбина.

"Искам да продължа в Германия или Австрия. Идеята ми е да видя как работи тяхната образователна система. След това се надявам, че ще се върна в България, за да се развивам тук." - споделя Евгени Стателов, който също е част от българския отбор.