Катедреният съвет на Катедрата по археология към Историческия факултет на Софийския университет отхвърли единодушно подадената оставка от проф. Костадин Рабаджиев. Това гласи решение на съвета, проведено на 2 декември, понеделник, и публикувано на страницата на Софийския университет, съобщава електронното издание на в. „Дневник"..

Професор Рабаджиев подаде оставка след като преди седмица Ранобудните студенти разпространиха видео, в което се вижда, че той и проф. Драгомир Драганов, след като са пили в сградата на Ректората, се оттеглят залитайки.

Мотивът на Катедрения съвет е, че въпреки нарушения правилник на учебното заведение заради това, че поф. Рабаджиев е пушил и употребил алкохол, това не е повод за оставка на избираема длъжност каквато е неговата. Вторият аргумент е, че заснетият материал „нарушава Конституцията и е дълбоко неморален акт".

"Тази постъпка не се съвместява по никакъв начин с прокламираните искания на "ранобудните студенти" за нов морал в обществото", се казва в съобщение на  катедрата.

Съветът поставя и въпроси, свързани с окупацията на университета. Първият е свързан с това дали ректорското ръководство приема "режима на окупация", установен от Ранобудните студенти. Друг въпрос е дали този режим е съгласуван с правилника на университета. Съветът настоява ректорското ръководство да сложи край на кризисната ситуация.

В послепис, който носи дата 4 декември, се изразява несъгласието на Катедрения съвет с наложеното от Ректорския съвет наказание на проф. Рабаджиев - предупреждение за уволнение.