Една от най-модерните учебни лаборатории по роботика и автоматика в страната отвори врати в Техническия университет - София. Лабораторията беше открита с демонстрация на възможностите на промишлен робот от направление Индустрия 4.0 и последните технологии в областта на автоматизацията, пишат от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Лабораторията дава възможност на студентите от катедра "Автоматизация на елекрозадвижванията" да се обучават да програмират промишлени роботи, системи за машинно зрение, серво-системи, индустриални комуникации и други.

Модерната учебна база е изградена от българската инженерингова компания "Ехнатон", в партньорство с "Мицубиши Електрик", по инициатива на ТУ-София.

Ректорът на ТУ-София инж. Георги Михов коментира откриването на лабораторията. По думите му няма по-хубав ден за един ректор от този, когато бизнесът стъпва на негова територия.

"Благодарение на единството между бизнес и университет постигаме успехите, които имаме. Нещо повече - постигаме нашия девиз "Традиция в успеха". Това дарение ще ни позволи да обучаваме студентите, колкото се може по-близо до изискванията на бизнеса", подчерта Михов.

Лабораторията "Роботика и Автоматика" е едно от най-модерните учебни съоръжения в страната и разполага с индустриален робот MELFA, 4 броя различни като тип и функционалности индустриални стендове, 3d принтер и софтуер за техническо зрение, приложими в различни отрасли на индустрията.
В лабораторията е оборудвана със 17 бързи компютъра и лицензиран софтуер за програмирането на роботите. Стендовете са свързани с работните места в мрежа, т.е. всеки студент ще може да управлява всички стендове от своето работно място. В специализираната лаборатория ще могат да се обучават до 17 студенти едновременно.