Кандидатстването за студентско общежитие за новата академична година приключи.

За 2000 студенти на УННС не достигат легла за новата академична година. Засега решение е намерено за половината - те ще бъдат настанени в стаи на други вузове.

150 студенти на Софийския университет засега също са без места, съобщава БиТиВи. Те са от горен курс и в края на октомври, когато напускат магистрите, ще могат да заемат техните легла.

До 1 октомври, когато в Алма матер започва академичната година, всички входове на общежитията ще разполагат с новата система за влизане - с карти.

При чекиране портиерът ще вижда снимката, номерът на стаята, както и факултетния номер на студента.

Наемът на общежитие е между 27 и 32 лева без разходите за ток, вода и парно. С тях сумата скача на 50-60 лева. Част от стаите са ремонтирани, за другите - парите не стигат.

Още през юли комисия е извършила оглед на 400 от стаите на УНСС. 30 от тях са затворени заради лоши условия. Това лято част от блоковете са ремонтирани, за друга част това предстои.

Във Велико Търново разполагат с 1230 места за общежития. Кандидатите обаче са 1700, което означава, че 470 желаещи остават навън.

В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" класацията вече е ясна. Одобрени са около 5000 студенти. Тази година университетът построи изцяло ново общежитие за 150 души.