Изба с винце Възможно е от Закона за здравето да отпадне текстът за забрана на непряката реклама на алкохол по радиостанциите и телевизиите до 22.00 часа. Това прогнозира председателят на Комисията на здравеопазването д-р Атанас Щерев по време на дискусия в парламента.

Представители на електронните медии, рекламодатели и производители на алкохолни напитки заявиха по време на дискусията, че рестриктивните мерки за забрана на рекламата на алкохол няма да доведат до намаляване на консумацията му, а само да преразпределение на пазара и до увеличаване на промоциите с безплатен алкохол за тинейджърите.

Депутатите от медийната комисия застъпиха мнението, че текстовете в закона за здравето, които се отнасят до пряката и непряката реклама на алкохол по радиото и телевизията, трябва да се синхронизират със сходните в медийния закон и в закона за виното и спиртните напитки.

Надделя мнението, че не може въпроси, засягащи рекламата, да се намират в закон за здравето и е добре да се обмисли отделен закон за рекламата.

Депутати, рекламодатели и медии се обединиха около предложението на представителя на мултинационалните компании за производство на алкохол Албена Трифонова да бъдат създадени обществени съвети за саморегулация на рекламата за алкохол.

Атанас Щерев съобщи, че конкретни предложения за промяна на текстовете ще бъдат обсъдени на среща утре с участието на депутати от здравната, медийната и комисията по образованието.