Атанасов Просветният министър Владимир Атансов съобщи в парламента, че ще разпореди още днес проверка във връзка с публикаци в пресата, че за шестица на изпита по литераутира за елитните гиманзии са плащали на проверителите по хиляда лева.

Министър Атанасов каза още, че твърдението за масовата подмяна на оценките в 22-ро училище в столицата (където се помещават проверяващите) са на анонимен проверител и се базират на слухове.

Той подчерта, че с проверката трябва да се установи дали има такива случаи, въпреки че се съмнява, защото организацията и методиката за провеждането на изпитите не го позволяват.

Разбира се, че може да се провери това. Аз лично много се съмнявам, че определени проверители са писали много шестици, посочи Атанасов. На въпрос защо се съмнява, той отговори, че процедурата, която се следва в такива случаи, е изключително строга и стриктна.

Запитан дали ще допусне публикуването на отличните работи, включително и на неговата дъщеря, Владимир Атанасов заяви, че не е съгласен с това, защото ще започнат нови инсинуации.

Аз нямам намерение да давам храна за такива клюки, каза просветният министър.

Припомняме, че в днешния си брой в-к “Новинар” цитира анонимен проверител, който е съобщил, че масово са били подменяни оценки. В деня след изпита в 22-ро училище, където се проверяваха работите по литература, са влизали хора, които са договаряли срещи между родители и проверяващи. Така някои от проверяващите са имали списък с деца, които трябва да получат висока оценка.

Чух от колеги, че шестицата струвала 1000 лв., сред проверяващите се говори, че някои от нас са направили между 20 и 50 хил. лв. от кампанията, твърди учителката.

Сумата родителите давали на посредника, той пък от своя страна на проверяващия, който имал грижата да я раздели с втория проверяващ.