След тържественото отбелязване на 24 май в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски" президентът Георги Първанов заяви, че празникът е все така ентусиазиран, светъл и красив.

Държавният глава, който бе единственият висш политик, уважил събитието, коментира и част от словото на проф. Иван Илчев, който минути по-рано каза, че продължаваме да живеем между сиромашията и простотията.

На въпрос дали ще стигнем до социални революции като тези в Испания и Гърция, президентът заяви:
„Не очаквайте от мен да проповядвам революция в този ден, но казаното от професора заслужава да бъде чуто от всички политици и държавници". Първанов изрази съжаление, че много малко от тези хора са били в аулата на СУ днес.

„Този политически език, който сега доминира и е на мода - езикът на омразата, на агресията, трябва решително да бъде оставен назад в миналото, на най-високия рафт и затова трябва да се чуят позициите на българсите авторитети - на хората на науката, културата, на всички онези, които знаят и могат", категоричен е Георги Първанов.

По думите на държавния глава езикът днес има и ново съдържание. „Търсят се нови форми, нови акценти", коментира Първанов.

Той посочи, че в прочетеното от академик Антон Дончев и в чутото от проф. Иван Илчев, доц. Петър Янева и проф. Валери Стефанов има една нишка, която навсякъде се долавя - това е разбирането за езика.
„Естествено това е онова разбиране, което поетът е заложил във фразата „Език свещен на моите деди" т. е. с идеята, че нашият език е създаден като свещен, език, който да обединява, да преодолява бариери, да ни прави по-единни, а не този, който противопоставя, заклеймява", посочи още Георги Първанов.

Той допълни, че това не е слово като „оръжие за масово поразяване".