Напредвайте в знанието и помнете, че днес положените усилия ще бъдат възнаградени многократно в живота. Не забравяйте да се осланяте на Бога, възраствайте с любов към Него и ближния, бъдете пример в нраствен и морален аспект. Вие сте бъдещето на България.

Това се казва в приветствието на патриарх Неофит към българските деца по повод първия учебен ден. Приветствието започва с обръщението: "обични ученици". 

За 25-30% от първокласниците българският език не е майчин

За 25-30% от първокласниците българският език не е майчин

Расте броят на децата, които идват от семейства с ниско образование, призна Вълчев

Негово Светейшество приканва децата да приемат знанията с любознателност и с ревност. Следвайте онова, което ви изгражда като достойни българи и граждани на обичната ни Родина, препоръчва той.

"Благопожелаваме на всички вас Бог, Който е извор на всяко добро знание и единствената ни истинска надежда, да Ви съпътства в нелеките, но градивни мигове по пътя на вашето обучение", пише патриархът.

Той призова преподавателите да не пестят сили и умения, за да дарят учащите се с полезното знание, което ще ги направи свободни и здравомислещи.

"Също така помнете, че онова, което ни прави напълно свободни и щастливи в пълнота е искрената ни вяра в Бога", пише Негово Светейшество патриарх Неофит.