За между 25-30% от децата, които днес влизат за първи път в класната стая, българският език не е майчин. Данните са косвени, но бяха изказани от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Това означава с още по-голяма сила, че предучилищната подготовка - на 5 и 6 години, както и детската градина от по-ранна възраст - са изключително важни за подготовката за образование. 

Патриарх Неофит към учениците: Положените днес усилия се възнаграждават в живота

Патриарх Неофит към учениците: Положените днес усилия се възнаграждават в живота

На преподавателите пожела да не пестят сили и умения

Министър Вълчев призна и друг проблем - нараства броят на децата, които идват от семейства с ниско образование. Той обясни, че двете тенденции водят до натрупване на дефицити и самоизключване на ученици. МОН отговаря на това с проекти за допълнително обучение по български език.

Вълчев: Пестенето от учители ни се връща

Вълчев: Пестенето от учители ни се връща

За първи път от десетилетия учителската заплата била над средната за страната

Затова и Министерство на образованието настоява на ранното привличане и оставане на децата в училище. Мерките, които институциите взимат, са комплексни, включително и от тази учебната година влизат в сила правилата за получаване на социални помощи. Министър Вълчев подчерта, че вече и енергийните помощи са обвързани с посещението на децата в училище.

По отношение на днешния протест, организиран от учители за символично пиене на студена вода пред сградата на МОН, министър Красимир Вълчев посочи, че той е организиран от учители, които никога не са участвали в групите, работещи за връщане на деца в училище. Целта на наредбите е да затвърдят механизма, така че да се осигури съдействие на всички органи по проблема.

Красимир Вълчев: Учителска заплата трябва да бъде 120% над средната за страната

Красимир Вълчев: Учителска заплата трябва да бъде 120% над средната за страната

За около 1/3 от първокласниците българският език не е майчин

Ако се отиде на място по училищата ще се видят истинските проблеми - и това е отпадането от училище, тази акция е провокативна - така министър Вълчев отговори на готвения за днес символичен протест. Вълчев бе категоричен, че в училище няма джендър пропаганда, а протестът е организиран и подкрепен от групите за протест срещу Стратегията за детето. Министърът изказа съжаление, че протестните изказвания бяха подкрепени и от опозицията и това прави протестът политически.

"Необходими са "чрезвичайни усилия". Имаме няколко изтървани поколения. Нямаме право да бъдем съучастници на поредното поколение неграмотни. Затова направихме механизма, който е базиран на обща работа на институциите", коментира Вълчев.

Учители не са съгласни да обикалят домовете на учениците

Учители не са съгласни да обикалят домовете на учениците

Събрали са близо 5000 подписа

Министърът заяви и че родителите могат да бъдат сигурни за защитата на личните им данни при въвеждане на електронните дневници. Такива ще получат всички, които училища, които желаят това, обясни Красимир Вълчев.