Пред прага на новата учебна година някой грубо се опитва да нахлуе в сакралното пространство на родното училище, размахвайки измислени внушения за нарушени учителски права, породили гнева на българското учителство. Това се посочва в официална позиция на Синдиката на българските учители, Синдикат Образование към КТ "Подкрепа", Независимия учителски синдикат, Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и Сдружението на директорите в средното образование на Република България.

Синдикатите са категорични, че не подкрепят протеста, който се подготвя за 16 септември пред МОН. Те поясняват, че проявата не отразява позицията на техните членове.

Обявиха пореден протест срещу Стратегията за детето

Обявиха пореден протест срещу Стратегията за детето

На 16 септември струпват грамада от бутилки с вода пред вратите на МОН

Според синдикалните организации въпросният протест е опит да се прекъсне диалогът между тях и министерството, който е дал позитивни резултати за модернизиране на българското образование и за издигане авторитета на учителите. Те определят проявата като "провокация с неясни цели", която показва и непознаване на законовите и подзаконовите нормативни актове.

Синдикатите уверяват родителите, че в първия учебен ден учителите ще посрещнат децата им, за да сложат началото на новата учебна година.

Пак протести по повод промените в Закона за закрила на детето

Пак протести по повод промените в Закона за закрила на детето

В София пред посолството на Кралство Норвегия протестът е обявен за 12.00 часа.