В редица големи градове на страната и в София родители излизат на протести срещу промените в Закона за закрила на детето, за които се очаква, че ще влязат в сила от януари 2020 г.

Акцията е организирана във "Фейсбук", съобщава БНР.

В София протестът е насрочен за 12.00 часа пред посолството на Кралство Норвегия. Във Варна, също за 12.00 часа, е насрочено протестно шествие до норвежкото консулство.

В Сандански, Пловдив, Ямбол и Благоевград са планирани автопоходи.

В Русе - автошествие до Дунав мост.

В Бургас и други градове протестните акции са планирани пред общините.

Законодателните промени са обвързани с проекта за Национална стратегия за детето 2019-2030. Припомняме, че работата по нейното изготвяне бе спряна по разпореждане на премиера Бойко Борисов заради появилите се негативни обществени реакции и през юни социалният министър Бисер Петков обяви, че проектът на стратегията е оттеглен.

Обявиха пореден протест срещу Стратегията за детето

Обявиха пореден протест срещу Стратегията за детето

На 16 септември струпват грамада от бутилки с вода пред вратите на МОН

Междувременно от социалното министерство излязоха с позиция, че голяма част от текстовете, които сега притесняват родителите, са в сила още от 2006 година. Те се отнасят до настаняване на детето извън семейството, но само като временна мярка на закрила при крайни случаи на насилие, неглижиране на правата и интересите на детето.