Апелирам към родителите да научат децата си да уважават учителите си, защото имаме една обща мисия - да направим децата знаещи и можещи. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев в предаването "120 минути" на bTV.

Учителската професия е професия на бъдещето, заяви той. Много професии ще изчезнат в следващите години, но не и учителската, допълни Вълчев.

По думите му средната учителска заплата трябва да бъде 120% над средната за страната

Вълчев: Пестенето от учители ни се връща

Вълчев: Пестенето от учители ни се връща

За първи път от десетилетия учителската заплата била над средната за страната

"Основната задача на учителя е да се подготви за час, да мотивира децата за учене, т.е. чисто учебната и възпитателната част. За съжаление, живеем в свят, в който има мащабни предизвикателства, свързани с възпроизводството на неграмотността", каза Вълчев.

По думите му е необходима много повече работа с родителите, която учителите не могат да свършат сами. Вече са изтървани няколко поколения, категоричен е образователният министър.

"Ограничихме отпускането на семейни и социални помощи, за по-дълго време се спират дори и енергийните помощи. Помощите за първи клас ще се дават на две части, като втората ще бъде обвързана с посещаемостта в училище. Назначили сме и над 200 медиатори", обясни Красимир Вълчев. 

Над 600 учители се търсят в София

Над 600 учители се търсят в София

В най - големите градове у нас свободните работни места за учители са 1000

По думите му за около 1/3 от първокласниците българският език не е майчин. Той съобщи още, че тази година първокласниците ще са над 60 000.

За външното оценяване министърът посочи, че това не е матура или елиминаторен изпит. Той служи само за целите на анализа на системно ниво - на ниво училище и отделен ученик, обясни министърът на образованието.