Свободните работни места за учители в София в момента са близо 600. Това обяви Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието пред "Хоризонт".

"Например на 19 август са обявени 50 работни места в системата. Най-голям дефицит има на начални учители, след тях се нареждат детските учители, следват учителите по чужди езици, след тях са учители по български език и литература, по математика, по информационни технологии", каза Ваня Кастрева.

Преди началото на новата учебна година в трите най-големи града на страната - София, Пловдив и Варна, обявените свободни работни места за учители са около 1000.

В Пловдив свободните работни места за учители са близо 300, а във Варна - над 110. Незаети педагогически позиции са обявени на интернет страниците и на останалите регионални управления по образованието в страната.

Румяна Профирова, ръководител на Регионалната синдикална организация "Подкрепа" коментира пред Радио "Кърджали", че учителите са натоварени с прекалено много административна работа и това, както и агресията сред децата са сред основните причини за отказ от педагогическа работа.

МОН предлага учителите свободно да планират работата си в клас

МОН предлага учителите свободно да планират работата си в клас

Целта е да се делегира повече самостоятелност на учителите

"Натоварени са учителите с много бумащина. Децата са изключително агресивни. Децата не са мотивирани да учат, трудно се работи", сподели Профирова.

Ежедневно прибират от домовете им отсъстващи от класната стая ученици

Ежедневно прибират от домовете им отсъстващи от класната стая ученици

В екипите ще има учители, представители на МВР и на Социалните служби