"Образованието трябва да е първият приоритет на държавата, но това не е достатъчно, трябва да бъде приоритет и на обществото". С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев откри Национален форум за иновации в образованието в София Тех парк.

"В известна степен е нелепо. Образованието трябва да гледа поне 15 или 20 години напред", подчерта Дончев. Често се случва, според него, самата матрица на образованието да изглежда като по-скоро преди 100 години. Образователният процес не се е променил чак толкова обаче според Дончев.

Вълчев иска иновативни училища, а не иновативно министерство

Вълчев иска иновативни училища, а не иновативно министерство

Системата трябва да се развива откъм образователните институции, твърди той

Абсолютно е безсмислено да се опитваме да натъпчем главата на ученици с още и още знания, когато информацията е на няколко клика с мишката, изтъкна той. Далеч по-важното умение е да се научиш да учиш, да се научиш да отсяваш, коя е по-важна информация, коя е по-истинска, подчерта вицепремиерът.

Дончев изрази мнение, че често коментираме императивите, свързани с благосъстоянието на страната, говорим за икономика, за машини, за тръби, за железници, за магистрали. Няма друг път обаче за подобряване на благосъстоянието, освен образованието, изтъкна Дончев. От това зависи какви ще бъдат ръководителите, инженерите, счетоводителите, юристите след 20 години. "Това трябва да е нашата цел", подчерта Дончев.