58 515 нови студенти ще бъдат приети през учебната 2014/2015 г. в държавните висши училища. В частните висши училища ще се приемат 15 219 студенти. Това реши правителството на днешното си заседание, съобщават от правителствената информационна служба. Утвърденият прием на докторанти е 2015 за държавните ВУЗ-ове, 69 - за частните, и 339 - за научните организации.

Утвърденият брой на приеманите за обучение на студенти и докторанти се основава на принципа за широк достъп до висше образование - достигане на равнище от 36% завършили висше образование на възраст между 30 и 34 години през 2020 г. Това ще способства и за създаването на по-широки възможности за обучение във висшите училища в рамките на концепцията за учене през целия живот.

Проучени са и са отразени потребностите на пазара на труда и нуждите от специалисти с конкретен профил. С правителственото решение се увеличава планираният прием по приоритетни за обществото области като педагогически науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, здравеопазване и спорт.

По заявка на Министерството на здравеопазването целенасочено е увеличен приемът за обучение по специалностите „Медицинска сестра" със 129 места и „Рентгенов лаборант" с 16 места. За първи път се дава възможност на български висши училища да обучават студенти по специалностите „Парамедик" (82 места за професионални бакалаври) и „Лекарски асистент" (60 места за бакалаври).

Кабинетът е съобразил решението си за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации в България през учебната 2014/2015 г. с изискванията на Закона за висшето образование за обучение по акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация професионални направления и докторски програми при спазване капацитета на висшите училища.

В решението обаче не е включен Европейският политехнически университет - Перник поради отрицателна оценка на агенцията.

С приетия документ се утвърждава и броят на приеманите за обучение студенти и докторанти - българи, живеещи извън страната, както и граждани на Република Македония.

По-късно от Европейския политехнически университет - Перник заявиха, че са научили от медиите за решението на Министерски съвет, с което на учебното заведение не се дават бройки за нови студенти за следващата учебна година. Мотивът на кабинета е, че университетът има отрицателни оценки на всичките си професионални направления от Националната агенция по оценяване и акредитация.

Ръководството на Европейския политехнически университет е изумено от това, че на заседание на Министерски съвет е внесен доклад с невярно съдържание, на базата, на което е взето неправомерно решение. Европейският политехнически университет има институционална акредитация и според Закона за висшето образование  в момента е в процедура за разкриване на професионални направления.

Университетът е спазил всички изисквани срокове за стартиране на процедурите. До завършването им на основание чл.80, ал.5 от ЗВО за новооткритите университети не важат изискванията за приключили акредитации. От това следва, че никой орган в България не може да лиши университета от правата му за приемане и обучаване на студенти, категорични са от Висшето учебно заведение.