Вие сте ново начало, защото софтуерното инженерство е една от индустриите на бъдещето. Иска ми се все повече млади хора да тръгнат по пътя ви и да бъдат част от глобалните промени и новата индустриална революция, които се случват днес в света.

Това е заявил президентът Росен Плевнелиев във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където е участвал в представянето на новата бакалавърска специалност „Софтуерно инженерство“, съобщават от президентството.

Програмата е разработена в партньорство между научните екипи на университета и българската компютърна компания PROGRAMISTA. Сред основните направления, които ще се изучават в специалността, са: програмиране, качество на софтуера, процеси при разработка на софтуер, алгоритми и структури от данни, изкуствен интелект, операционни системи и мрежи. Всяко направление ще има по няколко дисциплини в учебния план. Предвижда се да се изучават общо 49 дисциплини, от които 28 задължителни, 16 избираеми и 5 факултативни. Очаква се през първата година в новата специалност да бъдат приети до 160 души.

Когато държавата и частният сектор действат заедно, резултатите са видими за всички. Аз съм един от вас, защото споделям идеите ви. Иска ми се все повече млади хора да повярват в себе си, да останат в България и да успеят“, посочил Плевнелиев, като приветствал ръководството, преподавателите и възпитаниците на висшето учебно заведение.

Президентът окуражил бъдещите студенти в новата специалност да следват неотклонно мечтите си. „Нищо не може да се случи, ако нямате мечти, които да следвате и да сбъдвате, а предпоставките за това са вярата и доброто образование“, заяви Росен Плевнелиев.