Новият график на удължено учебно време е неприемлив спрямо климатичните условия на България. Това уверяват в декларация от Синдикална секция в Спортно училище към "СРС Подкрепа" град Велико Търново, информират от синдикат "Образование".

Скъсяват лятната ваканция за учениците

Скъсяват лятната ваканция за учениците

Работодателите предлагали различен старт на учебната година за различните класове

Според учителите, удължаването до 6 юли е неудачно, защото училищата не са пригодени за високи температури 30-38оС, характерни за началото на месец юли. В стая с 30 ученика става трудно провеждането на учебни часове. По-добър вариант е започването на учебната година от 1-ви септември, защото температурите са по-приемливи за учебен процес, уверяват от браншовата организация.

Повечето учители имат хипертония, пишат в декларацията от синдикалната организация и признават, че предложения нов график за училищните занимания, е неприемлив.

Неприемливо е прекъсването на отпуските на учителите във връзка на получаването и класирането на учебниците за II -ри , VI-ТИ и VIII-ми клас. Това трябва да става през учебно време за предстоящи класирания и оценявания, признават от синдикалната организация.

Разделянето на ДЗИ (държавните зрелостни изпити - матурите) и НВО (националното външно оценяване - т.нар. "малки матури" след 4-ти и след 7-ми клас - б.р.) е добър вариант. При съвместното им провежданет се получава голямо натоварване на учители и директори за добрата им организация.

МОН разделя изпитита на зрелостниците в различни дати

МОН разделя изпитита на зрелостниците в различни дати

График с ваканциите предвижда почивки за учениците в почти всеки месец

Въпреки новите закони и наредби, учебна 2016/2017 година премина стресово, в четене и писане на много излишни документи, а учебният процес остана на по-заден план, признават учителите.

Целта на промените е новаторска и творческа образователна система, но сякаш се получава обратен процес, пише в декларацията. Учениците от средата на юни са в настроение за ваканция и удължаването на учебния процес ще доведе до незадоволителни резултати.
Ако ще се сравняваме с Европа, нека видим техните условия - там учат в паралелки с по 10-12 деца, акцентират учителите в своята декларация. Тук учителят трябва да обикаля махалите и да събира учениците си, носи отговорност пред десетки инстанции, припомнят преките участници в образователния процес.

От браншовата организация недоумяват защо от МОН не се допитват до учителите при възникването на подобни идеи. Ако министърът на образованието не се съобрази с изложените аргументи, от синдикалната организация предупреждават за протести.

"На българския учител търпението му свършва. Замислете се дами и господа управляващи", се казва в декларацията на преподавателите от Благоевград.