По-къса лятна ваканция за учениците. Целта децата да са по-дълго в образователната система, обясни пред Нова тв заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Целта е децата да не отпадат от образователната система и ваканциите у нас да се уеднаквят с учебните почивки в ЕС. Окончателното решение ще бъде взето след 28 август.

Сега идеята е обект на обществено обсъждане, както поясни Сачева. В момента събираме различни предложения, изтъкна тя. Работодателите предлагали различен старт на учебната година за различните класове. 21000 деца са отпаднали през миналата година, притеснена е Деница Сачева.

43000 първолаци от общо 60 000 са получили държавна помощ. 40% е функционалната неграмотност сред децата, което означава, че тези деца могат да четат, но не разбират какво четат. Неграмотността е кошмар, включи се и актьорът Калин Сърменов, който има ученичка.

Изобщо не трябва да има лятна ваканция, категоричен е той. Не ме притеснява по-късата ваканция, притеснява ме функционалността на образованието, подчерта актьорът. Според Сърменов децата трябва да имат респект към училището.

Емил Джасим, учител, предупреди, че много училища не са материално подготвени за учебен процес през жегите. Нямали климатици. Учителите били по-скоро склонни учебната година да започва по-рано, вместо на 15 септември на 1-ви.

МОН разделя изпитита на зрелостниците в различни дати

МОН разделя изпитита на зрелостниците в различни дати

График с ваканциите предвижда почивки за учениците в почти всеки месец