Основният въпрос, който бе поставен, на днешната поредна среща на началниците на инспекторати при Министерството на образованието и науката, бе свързан с набелязването на ред за приемане на учениците от първи клас.

Това обяви началникът на дирекция „Координация и контрол" в средното образование Милка Коджабашева на специален брифинг.

Тя уточни, че на срещата в министерството шефовете на регионалните инспекторати са изтъкнали много важното обстоятелство, че в някои райони на България съществува предпочитание към определен тип училища, където броят на свободните места е значително по-малък от този на желаещите ученици да постъпят в тях.

Коджабашева добави, че споделените от шефовете на регионалните инспекторати практики ще бъдат обобщени и ще бъде изработена концепция, която ще бъде представена пред министър Даниел Вълчев, след което вече ще има определен ред, по който да се приемат документите за учениците за първи клас.

Коджабашева посочи още, че инспекторите са предложили при записването на учениците в първи клас да се имат предвид няколко обстоятелства.
Първото е наличието на брат или сестра, които да учат в същото училище, в което първокласникът желае да се запише.
Второто обстоятелство е, ако училището, в което детето има желание да учи, се намира в непосредствена близост до дома му.
Третото обстоятелството е, ако детето има специфични интереси и заложби, които могат да се развият само в даденото училище, към което детето се е насочило.

Другият важен въпрос, който бе разгледан на днешната среща бе свързан с въвеждането на пробни зрелостни държавни изпити, които се полагат след завършен 12-и клас.

По думите на началника на дирекция „Политика в общото образование" Евгения Константинова министерството на образованието е определило три дати за пробни зрелостни държавни изпити - 23 април, 24 април и 26 април.
Те ще започнат точно в 09.00 часа и ще продължат четири астрономически часа. Предвидено е в пробните зрелостни държавни изпити да участват 179 паралелки от 20 региона в страната.
Резултатите от тези държавни изпити трябва да бъдат ясни до 15 май 2007 г.
Евгения Константинов подчерта, че оценката от пробните зрелостни държавни изпити няма да има значение за успеха на ученика.  

Освен това тези пробни изпити ще се проведат по предмет, избран от ученика, сред които са български език и литература, чужд език, биология, математика, физика и химия.