България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите на постоянен трудов договор, съобщиха от образователното министерство. Безработните със завършена бакалавърска или магистърска степен във висши училища у нас са под 5% по данни от европейското изследване Eurograduate за реализацията на дипломираните висшисти чрез проекта Grade, в който участва Министерството на образованието и науката (МОН).

Проучването е проведено онлайн в 17 европейски държави - Австрия, България, Германия, Гърция, Естония, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия. Обхванати са завършилите висше образование с бакалавърска и магистърска степен от випуските, дипломирали се през 2016/2017 г. и 2020/2021 г. За България са включени отговорите на 3606 висшисти.

Участвалите в изследването наши сънародници като цяло са удовлетворени от своето обучение. Средната им оценка е около 3,8 в скала от 1 до 5, което се определя като висока удовлетвореност от обучението. Данните за страната ни съвпадат със средните резултати в проучването.

Едва 26% от училите туризъм във ВУЗ се реализират на пазара на труда

Едва 26% от училите туризъм във ВУЗ се реализират на пазара на труда

Нисък е процентът на безработица сред завършилите висше българи

Броят на българските висшисти с международен опит по време на следването е близък до средния за останалите изследвани европейски страни - около 20%. Под международен опит се разбира обучение (по програма "Еразъм" и др.), работа или стаж в чужбина.

Делът на работещите сред завършилите и бакалавърска, и магистърска степен в България е висок - между 84% и 88% за различните представени групи в изследването. Това се отчита като добра реализация по отношение на намирането на работа. Тези данни също са близки до средниите за изследваните европейски държави.

5% или по-малко са безработните сред обхванатите в проучването висшисти, като част от завършилите висше образование не работят поради майчинство и др. фактори, които не са свързани с пазара на труда.

МОН следи дали висшистите си намират работа

МОН следи дали висшистите си намират работа

България е одобрена за участие във втората фаза на проекта EUROGRADUATE

Удовлетвореността от работата сред участвалите в проучването е 3,9 в скала от 1 до 5 за випуск 2016/2017 и 3,8 за випуск 2020/2021.

България разполага от по-рано с данни за реализацията на завършилите висшисти, благодарение на Рейтинговата система на висшите училища. Те обаче обхващат само завършилите, които се осигуряват на територията на страната. Чрез проучването вече са обхванати и завършилите, които се реализират и в чужбина.

Страната ни заявява категоричен интерес за участие и в следващата фаза на проучването, наред с Малта, Кипър, Румъния и др.