Просветните министри на България и Япония подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на науките и технологиите.

Меморандумът беше одобрен от правителството на заседание на Министерския съвет на 13 септември. С подписването му се цели да се насърчат общи научни и технологични проекти на български и японски научни и образователни организации и изследователски институции.

Като част от сътрудничеството между двете страни е предвидено провеждането на семинари, работни срещи, конференции, свързани с науката и технологиите. Ще се провеждат и обмени между институти на двете страни, ангажирани с научно-изследователска и развойна дейност, както и образователни програми и програми за обучение.

На срещата двамата министри обсъдиха и възможността за провеждането на първа сесия на Съвместен двустранен комитет, който ще цели да се инициират нови и да се задълбочат вече съществуващи контакти между научни организации в двете страни.

Меморандумът беше подписан вчера, 1 октомври, по време на официалната визита на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, които участва в 14-я Международен форум за наука и технологии.

Основната задача на форума е да се осигури платформа, която да събере световните лидери в областта на разработването на политики, академичните среди и индустрията и да се обсъдят възможни решения на въпроси, свързани с науката и технологиите за бъдещето на човечеството посредством създаване на мрежи от заинтересовани страни. На него присъстват около 1200 участници от 100 държави.