Поне 90 на сто от 200-те хиляди българи, които живеят и работят във Великобритания, не са граждани на Острова. Това заяви пред БНР сънародникът ни Нишан Джингозян, който е в Лондон от 18 години.

Той подчерта, че за разлика от Румъния и Полша, политиците ни не лобират за правата на българите там, особено предвид започващите преговори за Брекзит.

Припомняме, в Брюксел днес започват преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Очаква се кралството да напусне общността в края на март 2019 година - две години след официалното задействане на процедурата.

Българите в Обединеното кралство, както и всички граждани на ЕС във Великобритания, повече от 3,5 милиона, живеят с едно чувство на безтегловност и неяснота около тяхното бъдеще, защото резултатът от тези преговори е много неясен, особено предвид сегашната политическа ситуация във Великобритания.

Начало на преговорите за Брекзит

Начало на преговорите за Брекзит

Сред основните точки е изискването

"Мога да гарантирам, че не познавам българин или българско семейство във Великобритания, което да не подпомага всеки месец финансово роднини в България. В каква ситуация ще изпадне България, ако тези хора, поради някаква причина, би трябвало да се завърнат", запита риторично Джингозян.

През почивните дни в Брент, северен Лондон, се проведе Фестивал на източноевропейската култура. Източноевропейците в тази част на британската столица са втората по големина група - десетки хиляди граждани на ЕС, като в това число са и много българи.