Проектът за ромската интеграция в образованието започва 2017 г. и до днес половината от училищата в страната (930) и 150 професионални гимназии, около 40% - са с концентрация на уязвими групи.

Това коментира Деян Колев, Център "Амалипе" по време на Национална конференция "Състояние на ромската образователна интеграция - от сегрегация към обучение в етническа смесена среда".

Той представи и частични данни: 750 са селските училища, където трябва да се инвестира за повишаване на качеството на образованието. 153 са професионалните гимназии със сегрегирани групи, 78 от тях са с уязвими групи над 60%. Именно в тези гимназии се наблюдава най-голямата сегрегация на роми в средното образование. 

С европроект помагат на роми да учат висше образование

С европроект помагат на роми да учат висше образование

Крайният срок за подаване на документите е 17,30 часа на 05 април 2022

Деян Колев отбеляза и феномен, че българите отписват децата си от училище, когато започне записване на ромски ученици. Такъв пример е гимназията в Сливен, която днес е изцяло ромска. В професионалната гимназия в Шумен е спряла сегрегацията, за да се върнат и български ученици.

Колев благодари на МОН за съдействието в процеса през годините и изрази надежда за подкрепа и в бъдеще.

Министърът на образованието Николай Денков обясни, че сегрегацията на ромите е в топ 3 на приоритетите на България, тъй като влияе и на други сфери в страната. Той даде за пример страни като Испания, Румъния, Унгария, които са успели да внедрят "в пъти проблемите, с които се борят". У нас - от 44 000 деца, които не са в училище - за една година са намалели до 41 000, сочи статистиката.

Денков смята, че трябва да се реши радикално проблемът с интеграцията на ромите, като "се започне с безплатен прием и храна още от яслите". Еднакви условия за всички деца, поиска министърът. По думите му "така приемът в 1 клас ще е съвсем различен и училището може да е най-интересното място за учениците". 

Роми се бунтуват в Сливен заради забраната за шум

Роми се бунтуват в Сливен заради забраната за шум

Общинска забрана им проваляла пищните сватби

"Липсва обаче системният подход и се работи на парче у нас", уточни министърът.

Боян Захариев от "Отворено общество" представи картографирането на образователната сегрегация у нас. По думите му основни проблеми са: разпределяне на ученици в училищата по способности, липсата на избор на училище в близост, наблюдават се и административни пречки. 

Френски съд осъди наши роми за трафик на хора за просия

Френски съд осъди наши роми за трафик на хора за просия

На пет ромски фамилии са подмамвали жертвите си