Повече от 4000 учители ще се пенсионират до края на тази година. За това алармираха от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" седмици преди началото на новата учебна година, предаде БНТ.

Свободните работни места в сектора често се заемат от пенсионери или неправоспособни учители. Много млади преподаватели пък не се задържат повече от година-две в училищата. 

В позицията на Синдиката обаче се изразява несъгласие с идеята за възможност за бърза преквалификация на желаещите да работят като учители, защото това ще понижи качеството на образованието. 

"Това навява спомени за ПУЦ, Рабфак и за други, разгромяващи образованието практики от социализма. Несериозно е и е безотговорно даже да се предположи, че човек, изграждащ човеци, може само с кратък курс и с едногодишна квалификация да бъде пълноценен и да изпълни своята социална и професионална роля. Такава политика ще промени из основи представата и вековните традиции за тази важна и ценена в много държави професия", се посочва в позицията.

Красимир Вълчев: Най-големият недостиг на учители се чака след 10 години

Красимир Вълчев: Най-големият недостиг на учители се чака след 10 години

Увеличават финансирането в по-малките и отдалечени населени места

Също така се настоява за цялостна стратегия за решаване на проблемите, а не просто за механично повишаване на заплатите. 

След 10 години ще е най-големият недостиг на учителите. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев пред медиите в кулоарите на парламента, по-рано тази седмица.

Имаме достатъчно ресурс, за да бъдат обезпечени всички учителски позиции през следващата учебна година, коментира той. Все пак през следващите десетилетия ще има недостиг във всички системи, във всички сектори и във всички професии.