Днес се провежда вторият изпит от тазгодишните матури. В сградата на Министерството на образованието и науката, от 6.30 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за задължителния зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета, съобщиха по-рано от МОН. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.

Изпитът започва в 08:00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си най-късно до 07:45 ч. и да пишат с черен химикал.

Над 55 000 дванадесетокласници се очаква да се явят на втората задължителна матура.

В същия ден, но малко по-късно - в 9.00 часа, ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за седмокласниците. Техният изпит започва в 10 часа и е от два модула.

Първият е модул съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността му е 60 мин., а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Очаква се на изпита по математика да се явят над 57 000 седмокласници.