игнатовРеформата във висшето образование ще се прави в рамките на сега действащия закон. Това обяви по време на пресконференция министър Сергей Игнатов. Той подчерта, че се запазват целите и приоритетите на правителството от предизборните обещания, а именно младите хора да се задържат в България, а висшето ни образование да бъде конкурентноспособно на европейското.

След откриването на учебната година в УНСС и след заседанието на управителния съвет на Съвета на ректорите вече са набелязани 10 основни пункта в Закона за висшето образование, които ще бъдат реформирани, обяви министър Игнатов. Промените са съгласувани със съвета на ректорите и със студентските представителства.

Сред приоритетите са осигуряването на студентската мобилност и промяната във финансирането. Основна цел на промените е сближаването на научните организации и институти с ВУЗ-овете. Очаква се да падне и ограничението за двата мандата на ректорите.

Промените в закона ще регламентират засилването на ролята на настоятелствата, които следва да се превърнат в истински надзорен орган на ВУЗ-овете. Министър Игнатов посочи, че ако отпадне ограничението за мандатите на ректорите, те задължително ще трябва да се отчитат два пъти в годината пред настоятелствата, които ще трябва да приемат стратегия за развитието на университетите.

Предстоящите промени ще регламентират и сливането на някои университети. Желание за това са изявили Техническият и Химическият университет в София. Министър Игнатов подчерта, че ще се назначава президент на федеративното обединение от двата слети ВУЗ-а, като същевременно те ще запазят автономията си. Ректорите ще останат само с академичните си функции. Предстоящите промени ще уточнят и как ще става съединяването на частни колежи с държавни ВУЗ-ове.

Ще започне и финансиране на базата на рейтинга на специалностите, като най-добрата специалност от един университет ще получава с 10% по-голямо финансиране. Предстои международна оценка на научния потенциал на всички ВУЗ-ове в страната, съобщи по време на пресконференцията министър Игнатов.

Промените в закона целят максимално да щадят всички, които са в сферата на образованието, като същевременно се достигне нивото на западните и дори световните висши учебни заведения, посочи още образователният министър.

Председателят на националното представителство на студентските съвети Петър Чаушев изтъкна, че студентските организации категорично подкрепят предстоящите реформи. Младите хора в България са много информирани, интересуват се от качествено образование и затова предпочитат да учат чужбина, посочи още той.
Чаушев съобщи още, че след консултации с представители на министерството и ректори на университетите се е достигнало до решението с 25% да се увеличи студентското представителство в ръководството на висшите училища.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети припомни, че в началото на изминалата академична година са били намалени студентските стипендии. Той посочи, че студентските организации ще поискат среща с министър Симеон Дянков за решаване на проблема.

Висшето образование трябва да се модернизира, за да остават младите хора в България. Няма родител, който да иска детето му да се скита по света", заяви министър Игнатов.

Той посочи, че образователната ни система и науката в България са много консервативни и е трудно да се реформират. „В нашата страна малката стъпка се равнява на революционен скок", заяви още министър Игнатов и допълни, че среща съпротива от всички страни във връзка с предстоящите промени в закона. „Засягат се ценностите на едно цяло поколение", допълни още той.

Министър Игнатов посочи, че според една от последните статистики 38% от учениците в гимназиите напускат училище и заминават да учат чужбина. Още по-сериозен и процентът на студентите, които избират да продължат образованието си в друга страна.

„Дипломата вече няма такова значение. Важно е какво можеш", заяви министър Игнатов и допълни: „Ако падна от каруцата, какво значение, че знам наизуст цялата Илиада".

Нарушена е комуникацията между науката и образованието и възстановяването на връзката между двете също е сред приоритетите на министерството, подчерта министър Игнатов. Той увери, че правителството не се е отказало от цялостно реформиране на образователната система, но, по думите му, това ще стане по-бързо, ако промените стават постепенно.