Жестовият език трябва да се признае като официален език в България и да се въведе като задължителен или избираем предмет в общообразователните училища.
За тази промяна призова преподавателят от Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. Цанка Попзлатева на брифинг в просветното министерство. На него бе представен първият Речник на жестовия език.

По думите на Попзлатева жестовият език се състои от над 5600 символи и знаци, които се групират в три сегмента, наречени още кереми. Първият сегмент е формата на ръката, следван от местоположението на тялото и характеристиката на самото движение.

Брюксел може да ни съди заради липсата на достъп на глухите до тел. 112

Брюксел може да ни съди заради липсата на достъп на глухите до тел. 112

България сериозно нарушава еврозаконодателството

"Жестовете се възприемат като подобие на дактителната азбука" обясни тя и допълни, че жестовият знак е изграден на системен принцип, който образува информацията от лявото полукълбо на мозъка.

Грета Ганчева, директор на "Приобщаващо образование" към МОН, добави, че конфигурациите на ръката трябва да бъдат групирани в 22 семейства, които включват 22 основни форми за ръката и 37 техни разновидности за общуване.

"Ще изпратим план до Всеобщата конвенция на ООН за правата на човека, с която да се легализира и установи жестовият език като официален", каза още Ганчева.

Глухите у нас искат уеднаквяване на речта си

Глухите у нас искат уеднаквяване на речта си

Почти всички хора с увреден слухб са безработни

Тя отправи призив и към всички ръководители на администрации и неправителствени организации да назначават глухи хора на работа, които да обслужват и подкрепят нуждите на други хора със сродни заболявания.

Цветен Кунчев, председател на фондацията "Глухи без граници" от своя страна заяви, че жестовият език трябва да стане равен с всички останали езици на територията на Европа.