Без напредък - след 3 часа преговори в МОН, синдикалистите и представителите на държавата се разбраха да продължат разговорите в неделя от 11 часа.

Говорихме си много хубаво, но не се разбрахме нищо конкретно.
Затова в неделя продължаваме, каза Крум Крумов.

Министър Даниел Вълчев предложи на синдикалистите проект за споразумение, включващо 15 точки.

Сред тях е ангажиментът за изпреварващо увеличаване на заплатите на учителите, предвиждащ увеличение с 32% натрупване на 4-ри етапа през 2008 г.
Също и осигуряване на допълнителни средства от бюджета на образователното министерство за 2008 г. общо 230 милиона лева.

Министерството се ангажира в срок до 1 декември да направи разчети за икономиите в системата на образованието, които да бъдат използвани за допълнителни възнаграждения.
Даниел Вълчев обясни на синдикалистите, че разчети за икономиите в системата на образованието би могло да има след 15 октомври, тъй като 9-месечието още не е изтекло.

(Интересен факт е, че 15 октомври е 16-ият критичен ден след началото на стачката, когато вече трябва да се мисли за орязване на ваканциите, бел.ред.)

Премиерът
Колко браншови синдикални стачки на различни сектори с нереалистични искания може да издържи България... 
Увеличаването с толкова, колкото поискаха отначало синдикатите, означава 800 млн. лв. за следващата година и замразяване на заплатите на всички останали...

Три пъти върху по-голяма база по 25 прави приблизително 100%", отбеляза Вълчев.
Той каза, че очаква от синдикатите да направят в неделя ново предложение.

Според синдикалистите в предложението на Даниел Вълчев също нямало нищо ново.
Ако не се споразумеем, както досега не сме се споразумявали, стачката продължава, категоричен е Крумов.

Министър Вълчев изтъкна, че най-важното е, че преговорите са започнали.
„Бяхме упреквани, че не сме представили конкретни предложения, но всички видяха, че предложенията ни са много конкретни", каза той.

Когато се сяда на масата на прeговорите, добре е да седнем със смекчени позиции, коментира Вълчев и изрази неудовлетворение, че исканията на синдикатите остават непроменени.

Различните синдикати по горепосочените предложения са категорично против. Техните очаквания са други.

Синдикатите обявиха за неприемливи и предложенията на министъра за регулиране на механизмите за определяне на натовареността на учителите и създаване на възможности за гъвкав подход при определянето на хорариумите, както и включване на лекторските възнаграждения в основната заплати.

Неприемливо за синдикатите е и друго предложение на министъра - осигуряване на нормативна възможност при желание от страна на училищата да се увеличи броят на учениците в паралелките.

Вместо последните две предложения от проекта на Даниел Вълчев, Янка Такева предложи в споразумението да се включи ангажимент за намаляване на норматива на броя на децата при назначаване на психолози.

68 млн. лв. са икономиите в системата на средното образование, според разчетите на синдикатите. Това съобщи на първите преговори след началото на учителската стачка председателят на просветния синдикат към „Подкрепа" Крум Крумов.
По думите му тези пари са спестени от закрити училища през годината, 1000 съкратени учители, при 2500 незаети щатни бройки в системата, както и болнични и неплатени отпуски.
Според синдикатите с тези пари трябва да се увеличат заплатите на учителите от 1 октомври тази година.

Съветникът на финансовия министър Атанас Кацарчев уточни, че МОН може да реализира от икономии от 5 до 10 млн. лв.

Днес стачкуващите учители отново ще се съберат на пощада пред Министерски съвет, където ще се проведе поредният им митинг.
Това е 6-тото мероприятие на площада, а днес е 10-тия ден на ефективната стачка.