Проф. Стати Статев е преизбран за ректор на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщават от учебното заведение. Това ще бъде втори четиригодишен мандат за него.

Статев е преизбран с тайно гласуване на делегатите на Общото събрание на университета за избор на ректор. В своя подкрепа е получил 298 гласа от 306 гласували.

„Благодаря от сърце за огромното доверие, с което отново ме дарихте. И за „хомота“, който, с мое съгласие, ми поставихте", заявил след преизбирането си ректорът. По думите му в УНСС случайни хора нямало. Всеки един от академичния състав имал своята доказана тежест в преподавателската дейност, и в науката, и в извън университета.

От своя страна почетният ректор и почетен професор на УНСС Борислав Борисов коментира, че на един нормален университет му отива един нормален ректор. Нормалността била очевидна в атмосферата, в това, че хората не били напрегнати за утрето си.

 „От известно време се осъществява световен поход срещу нормалността, който няма как да ни подмине. Той има различни форми на проявление - от Кончита Вурст до надбягването по шосетата. Харесвам точно това в УНСС, че винаги е бил като остров в тази ненормална обстановка около нас”отбелязва Борисов. Според него УНСС е остров на нормалност, на спокойствие, на градеж и на добри взаимоотношения.