При случай на коронавирус в училище ще се изолира само класът, от който е заразеният ученик, за да не се поставя цялото училище под карантина. Това каза председателят на Сдружението на директорите в България Асен Александров в ефира на БНТ.

Всяко училище трябва да изготви собствен план за действие как ще предотврати възникването на огнище на зараза сред учениците и как ще действа, ако това все пак се случи.

Освен известните 3 "Д-та" - дезинфекция, дистанция и дисциплина, директорите ще трябва да добавят и едно О - "отделеност".

Всеки директор трябва да прецени дали да задължи учениците и учителите да носят маски в класните стаи.

Синдикат „Образование“ пита с колко МОН борят пандемията

Синдикат „Образование“ пита с колко МОН борят пандемията

Дистанционно обучение било история

Но в коридора всички трябва да са с маски - в затворените помещения извън класната стая - всички, и ученици, и учители трябва да са с маски, допълни той.

Остават още някои въпроси, които засега нямат отговор. Първо за отпуската на родителите, в случай, че детето трябва да остане вкъщи.

Родители вече изчерпаха всички платени, неплатени отпуски, баби, роднини. Всички еквилибристики са направени вече и от тук нататък те са в една пълна безизходица - какво трябва да направят, ако детето им трябва да остане вкъщи, попита Брестничка

И второ - кой ще поеме тестовете, които и учениците, и родителите им може да се наложи да си направят.

В момента родителите трябва да плащат тези тестове, но в ситуация, в която принудително се налага семейството да си прави тестове, много семейства просто не могат да си позволят. А това вероятно ще бъде и нееднократно, каза Брестничка.

Отговорните министерствата имат още 35 дни да разрешат тези въпроси.

Вчера Синдикат "Образование" изказа своята позиция и предложение по въпроса. Те предлага правителството да поеме разходите за PCR тестовете на учители, деца и ученици, при съмнение и препоръка от директора на образователната институция.