Възстановеното Висше военновъздушно училище приема курсанти и студенти за учебната 2020/2021 г., съобщиха от Министерството на отбраната.

От 12 до 29 февруари 2020 г. във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" има предварителен прием на курсанти и студенти за учебната 2020/2021 г.

Желаещите могат да кандидатстват чрез информационните центрове в Централния военен клуб - София, военните клубове в Плевен, Шумен, Благоевград, Велико Търново и военните окръжия в Пловдив и Враца.

Обявени са 22 курсантски места за специалностите "Летец-пилот" и "Ръководител полети за нуждите на ВВС и МВР". 23 са местата за 4-те инженерни/наземни специалности.

За студенти е обявен прием по четири инженерни граждански специалности: 23 места за редовно обучение и 30 места за задочно обучение за образователно-квалификационна степен "бакалавър".

Кандидатите за студенти подават документи във Военен клуб гр. Плевен и военните окръжия в страната. Те полагат само общообразователен тест. Изпитите (общообразователен тест и тест по английски език) ще се проведат в два последователни дни в посочените военни клубове и военни окръжия.

Кандидатите за курсанти задължително се явяват на изпит за физическа годност, който се провежда по дисциплините и нормативите за оценка от Единния армейски тест: совалка 10х10, брой лицеви опори за 90 секунди, коремни преси за 90 секунди, крос 1000 м. Изпитът за физическа годност се провежда в лекоатлетическата зала зад стадион "Плевен".

Всички кандидат-курсанти трябва да минат и психологична оценка във Военен клуб - Плевен. Всички кандидати за курсанти за наземни специализации преминават медицински преглед във Военномедицинска академия (ВМА) - София в рамките на 2 дни. Медицинското освидетелстване на годността на кандидат-курсантите за специализация "Летец-пилот" и "Ръководител на въздушното движение" за ранния прием се извършва във ВМА от 16 до 19 март 2020 г. като прегледът се провежда в рамките на 4 дни.

Пред приемна комисия задължително се явяват всички кандидати, успешно преминали всички проверки, и постигнали състезателен бал не по-малък от 21.00. Заседанието на приемната комисия ще се проведе на 6 април 2020 г. от 10.00 ч във ВВВУ "Г. Бенковски" гр. Долна Митрополия.

Подробности за кандидат-курсантската и студентска кампания са публикувани на сайта на ВВВУ "Георги Бенковски".