Споровете около Ботаническата градина в Балчик са заради въведения от университета електронен контрол за влизане.
Това каза ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, цитиран от БНР.

Той обясни, че от висшето училище предложили кметът да реши как гражданите на Балчик да влизат безплатно в градината, но той се скрил и предпочел протеста.

„Има електронен контрол, не може да се влиза както преди с намигане към касиера. Предложихме на кмета да помислят неговите юристи, защото ние просто не можем да намерим начин, юридически издържан начин, по който да влизат гражданите на Балчик безплатно. Аз помолих кмета, нека юристите му предложат, той каза "да", след което се скри, за съжаление, и предпочете с протести", посочи Илчев.

В момента има електронен достъп. Всяко вдигане на бариерата се отчита в сървъра на компютъра и след това Симеон Дянков ни иска парите за това вдигане на бариерата, обясни още ректорът на СУ.

Нямаме нищо против, абсолютно нищо против, гражданите на Балчик да влизат безплатно, посочи той. По думите му това е абсолютно излишен протест.

"И както знаете, всички тези неща стават в навечерието на туристическия сезон и в навечерието на 24 май", възмути се ректорът на Алма матер.