За 10 години учениците от професионалните гимназии са намалели с близо 25 %. Това заяви по време на дискусия за развитие на дуалното обучение в България Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара (БСК).

Форумът бе организиран от Института за икономическа политика и фондация "Ханс Зайдел"

Томчо Томов посочи, че най-големият проблем пред професионалното образование е липсата на интерес към него от страна на учениците. "В последните години се закриват професионални гимназии заедно с техните бази, закриват се паралелки. В същото време се създават паралелки с рекламна цел - да привлекат ученици, които обаче не съответстват на нуждите на местната икономика", каза Томов.

Сериозен проблем представлява застаряването на учителите, които работят в професионалните гимназии. Техните компетенции не отговарят на реалните потребности на бизнеса. Томов бе категоричен, че професионалните гимназии са основният губещ по отношение на интереса на учениците.

Той заяви, че според проучване на Българската стопанска камара (БСК), едва около 18,5% от работодателите имат информация за въведеното наскоро в нормативната уредба дуално обучение. Според него не е лошо да се помисли за отделен закон за дуалното обучение. Той бе категоричен, че фигурата на наставника е нова професия и освен практически умения в менторство, той трябва да има и определени педагогически компетентности.

Томов заяви, че в повечето европейски страни, където е проучван опитът при въвеждане на дуално обучение, то се финансира от бизнеса и се управлява съвместно от образованието и индустрията.

Ръководителят на центъра за оценка на компетенциите очаква тази или следващата година пазарът на труда да се стабилизира и да се върне на своите позиции от преди кризата през 2008-2009 година. За това той съди от повишаването на търсене на специалности със средна квалификация.

"Трябва да се обърне специално внимание на огромния резерв от близо 900 хил. души, които поради една или друга причина нямат средно образование. Те са млади хора и малко над средната възраст и към тях трябва да бъде насочено специално внимание", обясни той.

Всеки втори работодател изпитва сериозни затруднения по отношение на намирането на ключови кадри. "Нарастващ дефицит се наблюдава в 190 специалности от средно професионално ниво - кранисти, оператори, механици, стругари, заварчици и др.", обясни Томов.

Като друг основен проблем той визира големият брой абитуриенти да продължат висшето си образование в чужбина. Според проучване на Икономическия и социален съвет, 70% от завършващите у нас средно образование заминават да учат в чужди университети. Той очаква двойно да се увеличи броят на студентите, които ще се обучават в чуждестранни университети.

Д-р Клаус Физингер, регионален директор за ЮИЕ на фондация "Ханс Зайдел" заяви, че във време, в което се наблюдава огромен поток от бежанци към Европа, именно образованието е ключът за мотивация на младите хора да се развиват в собствената си държава.