Пет пълни шестици по Български език и литература и 161 по математика на националното външно оценяване плюс допълнителния модул за седмокласниците отчете Министерство на образованието. Двойките по БЕЛ са 581, а по математика 1 314.

В национално външно оценяване по БЕЛ са участвали 55 012 седмокласници, а по математика 54 844. На изпита по чужд език са се явили 53 646 деца.

От просветното ведомство отчитат тази година по-висока постижимост на резултатите на седмокласниците по БЕЛ и математиката в сравнение с миналата - 53% срещу 51,53% по български език и литература и 53,51% срещу 48,35% при математиката.

За сравнение обаче е спаднала е постижимостта по чужд език. За 2011-та резултатите посочват 59,38% постижимост, а през 2012 г. тя е паднала до 53,34%.

Министерството е сравнило успехите на седмокласниците с резултатите им, когато те са били в четвърти клас. Оказва се, че преди години децата са показали по-високи резултати, отколкото сега, когато са 7-ми клас.
Обясненията за това са спецификата на обучението в прогимназиалния етап, както и възрастовите особености на децата, които влизат в тийнейджърска възраст, изтъкнаха от МОНМ.

Най-високи резултати
на националното външно оценяване са показали учениците от София-град, следвани от тези в Смолян, Габрово, Варна и Благоевград. Последни в класацията са децата в Търговище, Добрич и Разград.

Най-високи постижения при националното външно оценяване след седми клас са дали учениците от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, следва ги Математическата гимназия „Баба Тонка” в Русе, на трето място е математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна, следва частно основно училище „Света София” в столицата и на пето място е Природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков” в Бургас.

Най-слабите резултати са на основно училище „Св. Климент Охридски” в Буковлък, основно училище „Св. Кирил и Методий” в Ръжена, 103-то основно училище „Васил Левски” в София, основно училище „Васил Левски” в Телериг и основно училище „Христо Ботев” в Бургас.

Седмокласниците в Перник масово са участвали в националното външно оценяване по БЕЛ и математика. Най-вероятно заради стреса след земетресението са пренебрегнали изпита по чужд език и по другите предмети, които са били провеждани след труса.

Оказа се, че преразказът не е затруднил учениците и на него те се справили по-добре тази година, отколкото през 2009 г. и 2010 г., о
тчете зам.-образователният министър Милена Дамянова.
По думите й децата са придобили повече увереност и сигурност да участват в допълнителния модул по математика тази година. Като цяло резултатите са по-високи от миналогодишните, доволна е Дамянова. Тя допълни, че до средата на лятото ще са готови новите учебни планове, при които 60% се залага на придобиването на нови знания и 40% на практически умения.

По отношение на националното външно оценяване по математика тя коментира: „Новите задачи са приети не само като предизвикателство от учениците, но те са се справили с тях.” „Различни са задачите, които са затруднили учениците по БЕЛ, но те са справили и с тези нови предизвикателства”, изтъкна още зам.-министърът, като поясни, че - „Тази година е завишено изискването за пълната шестица”.

Резултатите от матурите вече са публикувани на сайта на образователното министерство.