Трийсетина души протестираха пред сградата на общината във Велико Търново срещу намерението да бъде закрита Хуманитарната гимназия "Свети Кирил и Методий", съобщава БНР. Гимназията е създадена през 1880 година.

Общинската администрация е внесла предложението в местния съвет с аргумента, че гимназията няма прием за новата учебна година, а за есента остават само 47 ученици и петима учители. Освен това, средствата за годишната издръжка вече били похарчени.

"Земетресението през 1913-та не успя да я убие. 2013-та чиновниците не й простиха". Това бяха написали протестиращите върху снимка, запечатала сградата на гимназията след бедствието преди век. В отворено писмо до кмета и общинския съвет те настояват най-старото училище в града да бъде запазено.

"Не може тази традиция така да се прекъсва с лека ръка и да не се направи абсолютно всичко възможно, за да се запази не само като училище, а и като съдържание на сбирки - по физика, по химия, по биология, музейна сбирка. Тази гимназия, нейните възпитаници имат 97% прием във висши учебни заведения", коментират протестиращите.

Съдбата на хуманитарната гимназия ще бъде обсъждана в четвъртък на заседание на Общинския съвет.