Тази година за първи път държавните зрелостни изпити ще бъдат проверявани дистанционно. Матурите ще се проверяват на компютри в 41 оценителски центрове на територията на страната, съобщи Министерството на образованието и науката.

Новата практика ще измести досегашната система за оценяване, при която всички проверяващи се събираха в столицата и оценяваха работите на хартиен носител. Новият начин за проверка ще спести време и ще опрости процесът, защото няма да се налага оценките да се пренасят от хартиен носител на компютър. По този начин ще се избегнат и евентуални грешки при преноса на резултатите.

Без работите по български език и литература и английски език, всички останали матури от изпитната сесия май-юни мината година се проверяваха на компютри. На сесията през август-септември в електронното оценяване бяха включени всички работи на зрелостниците. Всички оценители работеха в София.

Тази година за проверката на матурите са ангажирани 682-ма оценители, които няма да се събират в столицата, а ще оценяват дистанционно. Както до сега, всяка работа ще бъде оценявана от двама проверяващи. Новата система за оценяване беше тествана успешно на 22 април 2017 г.

Припомняме, тази година матурите ще бъдат разделени на изпитни модули. Системата с модулите беше изпробвана през септемврийската изпитна сесия миналата година.

Отделните модули ще имат различна продължителност, а цялата матура ще трае четири астрономически часа. За децата със специални образователни потребности към това време ще бъдат добавени още два часа. Абитуриентите трябва да пишат само с черен химикал и ще могат да излизат от стаята, след като са приключили работата си по съответния модул и са предали работата си.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май, а втората задължителна матура - на 22 май. Третите матури, които са по желание, ще се проведат между 26 и 31 май. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 9 юни 2017 година.

На предстоящите държавни зрелостни изпити ще се явят над 50 000 абитуриенти.

Припомняме и че в тазгодишната кандидатстудентска кампания 32 висши училища ще приемат кандидат-студенти в различни специалности с резултата от държавния зрелостен изпит по български език и литература.