68% от общия ресурс по ОП "Региони в растеж" вече е договорен. Това обяви ресорният министър Николай Нанков по време на Годишното информационно събитие на ОП "Региони в растеж" 2014-2020. За място на събитието бе избран Регионалният исторически музей - сградата на Централната минерална баня, реновирана със средства от европейската солидарност.

Министър Нанков направи равносметка по отношение на оперативната програма. 12 са обявените процедури на обща стойност 2,344 млрд. лева. 425 договора на стойност почти 2 млрд. лв. или това са 68% от общия ресурс от оперативната програма. "Не трябва да забравяме, че до края на годината имаме амбицията да стартираме още една процедура. Така че да завършим 2017-та година с 13 процедури - процедурата е насочена към Министерство на здравеопазването - изключително важният проект на стойност 163 млн. лв. за обновяване и модернизиране на спешната помощ в страната", коментира министър Нанков.

Относно следващия ключов за правителството приоритет - този за образованието, регионалният министър коментира, че за образователна инфраструктура са осигурени 624 млн. лв. Те са насочени към детските градини, средните училища, професионалните гимназии, висшите учебни заведения. "Не само образователните програми, педагогическият състав и неговата мотивация са важни за качественото образование.

Образователната инфраструктура, подобрената и здравословна среда, в която обучаваме нашите деца, в която се трудят нашите учители е неразделна част от доброто, европейското, съвременно образование", заяви министър Нанков. "Всеки би предпочел да учи в обновено, оборудвано с нова техника училище, а не както биха се изразили децата - да ходят на училище - мъчилище", каза още той.

Министърът обеща през следващата година грижата за подрастващото поколение да бъде надградена и обяви, че регионалното министерство ще стартира образователно-информационна кампания: "Моят град е моята крепост." В нея децата ще се състезават с премерване на своите знания относно историята и бъдещето на техните градове като целта е създаването на условия в максимална степен подрастващото поколение и младите български граждани да остават в родните си места.