Близо 67% от обявените места за държавен прием в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" вече са заети. Това става ясно след изтичане на крайния срок за записване след второ класиране във висшето училище, съобщи „Мега Комюникейшън".

Процентът е рекорден дори спрямо миналогодишния, когато имаше 60 на 100 нови студенти преди трето класиране, коментира заместник-ректорът на университета по учебната част доц. Запрян Козлуджов. Още след първо класиране тази година имахме 41% запълване на местата, допълни той.

Срокът за записване за приетите на трето класиране е от 23 до 27 август.

До момента са се записали 2100 кандидати за общо 3 377 обявени бройки в редовно и задочно обучение.

В някои специалности, като „Право", „Психология", „Международни икономически отношения" и „Теология" местата са заети на 100%, каза доц. Козлуджов.

За филологиите и традиционно силните специалности на Факултета по икономически и социални науки има единични незаети бройки, потвърдиха от „Учебен отдел".

Свободните места за всичките 9 факултета ще се попълват след трето класиране. Резултатите от него вече са обявени в интернет страницата на университета, както и на таблата пред сградата на Ректората.

Анализът на изнесените резултати от трето класиране показва минимално отклонение от досегашните балове за прием.

С най-високи оценки при класирането на жените продължават да бъдат специалностите „Молекулярна биология" - 34,42, „Маркетинг " - 32,30, „Медицинска биология" - 32,60.

И за двата пола тази година с висок общ успех остават „Приложна лингвистика с английски и немски" - 36,00, и „Приложна лингвистика с френски и турски език" - 33,36.

Балът за класиране в Юридическия и Икономическия факултети е паднал едва с една единица. С не повече от една единица надолу са минималните балове за прием и в останалите атрактивни бакалавърски програми на университета.

Обезпокоителна е тенденцията, която наблюдаваме няколко поредни години - желаещите да изучават приложни науки намаляват. В бъдеще това ще доведе до дефицит на кадри в тези сфери, коментира доц. Козлуджов

Срокът за записване за приетите на трето класиране е от 23 до 27 август.

Бъдещите първокурсници трябва да представят оригинал на дипломата си за завършено средно образование, удостоверение от районното психиатрично диспансерно заведение по постоянно местожителство на студента, 6 броя снимки, лична карта, квитанция за платена такса за обучение и документи по образец, закупени от книжарницата на унивеситета.