До 30 юни се очаква да има готова концепция за обединяване на висшите училища в страната. Тя ще бъде изготвена от работна група, създадена специално за целта със заповед на министъра на образованието и науката, информират от пресцентъра на МОН. Днес се проведе първото заседание на работната група

В работната група влизат 10 ректори, определени от Съвета на ректорите, експерти от Министерството на образованието и науката (МОН) и председателят на Националното представителство на студентските съвети. Председател на групата е министър Николай Денков, а негови заместници - заместник-министър проф. Генка Петрова-Ташкова и председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков. Сред включените са и ректорите на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски",  Лесотехническия университет и на Висшето училище по телекомуникации и пощи в София, които се противопоставиха на идеята за обединение на ВУЗ-овете.

Задачата на новосформираната работна група е да изясни възможностите за обединяване на висши училища, като посочи примерни механизми и варианти. От нея се очаква да определи границите на автономията на висшите училища, които ще влизат в бъдещите консорциуми, контролните механизми на държавата върху обединението, както и обхвата на взаимодействие между съставните университети и обединението по отношение на образователни, научни и други дейности.

За изпълнение на задачата председателят и членовете на работната група могат да включват и други професионалисти с необходимата експертиза.

Омбудсманът препоръча МОН да обсъди сливането на вузовете

Омбудсманът препоръча МОН да обсъди сливането на вузовете

Само с широка обществена подкрепа може да се реализират промени, които да доведат действително до повишаване качеството на висшето образование в страната