Има множество сигнали, че родители, които искат присъствено обучение, но отказват децата им да бъдат тествани, ще се опитат да дискредитират дистанционното обучение и да внушат, че то е неуспешно, предупреждават от неформалната организация "Родители за безопасно образование".

Във връзка с решението на Министерството на образованието и науката децата, които не се тестват, да остават да се обучават у дома, от сдружението посочват, че изправени пред варианта за принудително електронно обучение поради отказа да тестват децата си, някои родители ще се опитат да провалят дистанционната форма.

Денков непреклонен: Учениците, които не се тестват, остават онлайн

Денков непреклонен: Учениците, които не се тестват, остават онлайн

Просветният министър не разбира протестите срещу тестването

"Тестването в училищата е безспорно правилното решение и трябва да се случва на независима от дома на учениците територия, и да, учителят не бива да е сам при тестването, нужна и ценна е подкрепата на родителите. Това трябва да се отстоява. За успех на мярката е необходимо постигане на съгласие и съдействие между всички - институции, родители, учители, деца." - подчертават от организацията.

В писмото се отбелязва, че се разпространява злонамерена дезинформация - твърди се, че децата трябва да бъдат тествани гладни и да не са пили вода за период, какъвто тестовете не изискват в действителност.

"Чувстваме се длъжни да заявим нашите основателни притеснения, че и една работеща мярка за осигуряване на качествено и безопасно образование, каквато е ОРЕС (Обучение от разстояние в електронна среда - б.р.) , ще бъде възприета като санкционираща за деца и родители, които желаят присъствено обучение, но не желаят тестване." - споделят родителите.

Те напомнят, че мярката беше създадена през 2020 година с цел родителите, загрижени за живота и здравето на децата си в условия на пандемия, да получат законова възможност за обучение у дома.

"За да се предотврати спекулацията с тази образователна форма, бе създаден ясен пропускателен режим, който да гарантира, че този тип обучение ще се използва и прилага правомерно и с ангажираност от страна на родителите, както и че ще се гарантира, че децата ще получават качествено образование." - допълват от "Родители за безопасно образование".

Опитите за отричане на това съгласие между училището и родителите може да доведат "дискредитирането на тази форма на обучение от недобронамерени хора с недостиг на колективно осъзнаване", предупреждават от организацията.

"Екипът ни получава непрекъснато сигнали, че ОРЕС ще бъде бойкотирано от родители, които по принцип желаят присъствено обучение, отричат и хулят ОРЕС, но сега не желаят да тестват децата си и чувствайки се принудени да са в ОРЕС, заплашват с компрометиране на учебния процес, отказ от влизане в час и други. Такива действия изцяло ще опорочат ОРЕС, както и усилията на училищни ръководства и учители, ангажирани с тази образователна форма." - се казва още в писмото.

"Споделяме тази тревога с ясното съзнание, че сега ОРЕС е най-добрия възможен вариант да се предложи приемлива форма на обучение, дори и на онези, които не я ценят. Нещо повече - считаме, че пандемията няма да отстъпи в близките една, две, а може би и повече години и трябва да се работи в посока все по-качествено онлайн обучение, защото това е иновативна стъпка напред." - подчертават от неформалното сдружение.

Николай Денков: Учениците може и да не се върнат в клас, ако се забавят тестовете

Николай Денков: Учениците може и да не се върнат в клас, ако се забавят тестовете

Утре сутринта ще има обща заповед - на здравния министър

Пълният текст на писмото:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Във връзка с решението на Министерство на образованието и науката при отказ на родители да бъдат тествани в училище децата им, тези деца да се насочват автоматично в обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС), смятаме, че ОРЕС безспорно е законна и спасителна мярка, резултатна там, където има единение в усилията на родители и педагози. Мярка, която е иновативна и адекватна в пандемични условия и чиято необходимост се доказва за пореден път и сега, когато МОН и МЗ задават строг филтър чрез тестове за присъственото обучение.

Тестването в училищата е безспорно правилното решение и трябва да се случва на независима от дома на учениците територия, и да, учителят не бива да е сам при тестването, нужна и ценна е подкрепата на родителите. Това трябва да се отстоява. За успех на мярката е необходимо постигане на съгласие и съдействие между всички - институции, родители, учители, деца.

Въпреки старанието на силни институции като МЗ и МОН да допринесат за осъществяване на присъствено обучение, съобразявайки се максимално с желанието на родителите и подбирайки приемлив вид щадящи тестове, все пак и въпреки това те срещат неистов отпор - за кратко време се оказа, че се разпространява злонамерено дезинформация по отношение на твърдението, че децата трябва да бъдат тествани гладни и да не са пили вода за период, какъвто тестовете не изискват в действителност.

Чувстваме се длъжни да заявим нашите основателни притеснения, че и една работеща мярка за осигуряване на качествено и безопасно образование, каквато е ОРЕС, ще бъде възприета като санкционираща за деца и родители, които желаят присъствено обучение, но не желаят тестване. ОРЕС бе създадено през 2020 година с цел родителите, загрижени за живота и здравето на децата си в условия на пандемия, да получат законова възможност да поемат грижата и отговорността децата им да се обучават у дома. За да се предотврати спекулацията с тази образователна форма, бе създаден ясен пропускателен режим, който да гарантира, че този тип обучение ще се използва и прилага правомерно и с ангажираност от страна на родителите, както и че ще се гарантира, че децата ще получават качествено образование. Опровергаването на това договаряне отваря врата за дискредитирането на тази форма на обучение от недобронамерени хора с недостиг на колективно осъзнаване.

Екипът ни получава непрекъснато сигнали, че ОРЕС ще бъде бойкотирано от родители, които по принцип желаят присъствено обучение, отричат и хулят ОРЕС, но сега не желаят да тестват децата си и чувствайки се принудени да са в ОРЕС, заплашват с компрометиране на учебния процес, отказ от влизане в час и други. Такива действия изцяло ще опорочат ОРЕС, както и усилията на училищни ръководства и учители, ангажирани с тази образователна форма по смисъла на ЗПУО, чл.115а, както и на родители, избрали децата им да се обучават в такава. Смятаме, че подобни действия ще бъдат използвани в бъдеще, за да се спекулира с твърдението, че ОРЕС е неуспешно, тъй като с настоящото решение на МОН де факто падат абсолютно всякакви изисквания за преминаване в онлайн обучение, като единствен критерий в случая се оказва отказ за тестване на ученик. Чувстваме се длъжни да дадем гласност на това. В този ред на мисли, изразяваме несъгласие ОРЕС, която е жизнеутвърждаващо и благородно начинание да се възприема като санкционираща мярка, каквато то не е.

Уважаеми министър Денков, децата, които се обучават в ОРЕС по здравословни или семейни причини, понасят без да шумят около себе си цялото бреме на пандемията и обществото, което отказва да се съобразява с реалността. Значителна част от него дори все още смята, че вирус не съществува. В такова общество за семейства, в които разумът, науката, здравето, човешкия живот и отговорността са на почит, ОРЕС е единствената възможност да бъдат опазени децата и близките им, както е и приемлив начин децата им да не спират да получават качествено образование. Всички, избрали да са в ОРЕС, подчертаваме "избрали", до момента са показали изключителна отговорност, съвест и подхождат с цялото си разбиране за проблемите, свързани и с пандемията и с осъществяване на образователен процес в такива условия. Твърде често деца в ОРЕС стават и обект на тормоз от различни страни заради избора на родителите си. И въпреки трудностите, предвид реалността, тази форма на обучение остава единствената възможност за хиляди семейства да не поемат непремерен риск за живота и здравето на любимите си хора. Ако се допусне безконтролен достъп до ОРЕС, включително и онази част от обществото, което я отрича и хули, то категорично отново тези деца ще трябва да понасят бремето на последиците от решенията на властта. Решения, с които спасителният пояс за едни семейства ще се превърне в санкционираща мярка за други, безспорно носят риск ОРЕС като законова образователна възможност да бъде компрометирана и опорочена като осъществяване и резултатност. Споделяме тази тревога с ясното съзнание, че сега ОРЕС е най-добрия възможен вариант да се предложи приемлива форма на обучение, дори и на онези, които не я ценят. Нещо повече - считаме, че пандемията няма да отстъпи в близките една, две, а може би и повече години и трябва да се работи в посока все по-качествено онлайн обучение, защото това е иновативна стъпка напред.