Учениците, които не бъдат тествани за коронавирус, ще останат на дистанционно обучение. Това заяви образователният министър проф. Николай Денков, цитиран от Нова телевизия.

Той обясни, че това е необходимо, защото заболеваемостта в момента е изключително висока и трябва да се осигури безопасност на децата.

Денков посочи, че не разбира протестите срещу тестването на учениците. Той предупреди, че ако родителите искат да вкарат децата в училище без тестове, заболеваемостта ще продължи да расте по неуправляем начин.

Ситуацията е изключително опасна, децата не са имунизирани, а делта вариантът ги разболява, подчерта министърът.

Родители протестират сега и срещу СOVID тестовете

Родители протестират сега и срещу СOVID тестовете

Родителите ще хвърлят близалки в знак на протест

По отношение на тестването той обясни, че с МЗ се е обсъждало да се използва един тест. По този начин ще може веднага да се направи информационна кампания на национално ниво. Денков посочи, че са поръчани по-висококачествените тестове, които са подобни на тези в аптеката на външен вид, но са с по-високо качество.

Денков подчерта, че приоритет са учениците, които се обучават присъствено.

Ако не може да се проведе хибридно обучение, тогава ще трябва учителите след това да имат занимания с децата, поясни той.

Тестовете на учениците ще бъдат правени или от родителите, или от учителите. Министърът заяви, че вариантът с учителите се обмисля само ако тестът е достатъчно лесен. Децата, поне от 3 до 4 клас, да могат да го правят сами. В противен случай, ако тестът е по-труден, ще трябва да се прави вкъщи.

Връщането на малките ученици в клас ще бъде обявено поне 2 дни предварително

Връщането на малките ученици в клас ще бъде обявено поне 2 дни предварително

Осигуряване на максимално безопасна среда

Денков обясни, че предпочита в класните стаи да се върнат учениците от 1 до 4 клас и тези от 5 до 7 и 12.

Относно ваксинирането сред учителите той отбеляза, че има ускоряване на имунизацията. Предполага, че ще бъдат отчетени над 40% вече ваксинирани учители. Напредва и имунизирането на децата над 12 години.

Министърът заяви, че ще разчита на самосъзнанието на родителите за това дали в училище ще бъде предоставен правилния тест, направен вкъщи преди училище.

"Ако вие искате да си разболеете децата, може да ги пратите на училище, без да се съобразявате с тестовете. Ако искате да ги запазите, вие трябва да имате грижа за тях", подчерта той и предупреди, че не сме в ситуация, в която училищата са безопасни, без осигурен филтър на входа.

До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

Ще се въведе само с разбирането на родители и учителите