Родители и учители, които не са съгласни децата редовно да бъдат тествани за Сovid-19, като условие да се върнат в класните стаи и да учат присъствено, излязоха на протест в София, съобщи БНР.

Протестиращите изтъкват, че тестовете не са достоверни и няма да спрат пандемията и са против решението децата, чиито родители откажат тестване, да останат само на дистанционно обучение.

Протестното шествие в София започна в 15 часа от входа на НДК, продължи до Министерство на здравеопазването и президентството. Протестиращите са се снабдили с близалки, които ще хвърлят пред Министерството на здравеопазването в знак на протест срещу тази форма на тестване на децата.

Протест призовава да се хвърлят маските и сертификатите и да се нахлуе в мола

Протест призовава да се хвърлят маските и сертификатите и да се нахлуе в мола

Около 100-ина бяха присъстващите

Министърът на образованието Николай Денков коментира казуса, като заяви, че не разбира защо има протести. Тестовете са медицински изделия, регистрирани са в Европа и се използват в редица европейски страни.

Решението кои точно тестове да се използват се взима в Министерство на здревеопазването, като в комисията няма представител на МОН. Денков знае, че са поръчани по-висококачествените тестове, макар и подобни на тези в аптеките.

Единственото, което са поискали от здравните власти е тестовете да бъдат от един тип, за да се направи веднага кампания сред учители и родители и да няма организационни трудности.

"Прави се подготовка и за двата варианта - децата да се тестват в училището, и вкъщи. "Ако може родителите да ги правят вкъщи, би било чудесно. Трябва обаче да сме сигурни в достоверността и затова родителите трябва да бъдат добросъвестни", коментира Денков.

Протести са организирани и във Варна, Велико Търново, Гоце Делчев, Монтана, Силистра, Стара Загора, Чепеларе и Ямбол.