Национален поход: "Заедно без принуда сертификат и маски" се състоя пред НДК днес. Протестът бе обявен предварително като граждански, но с подкрепата на БРЦК, БРОД, НСС Св. Георги Победоносец, Крумови закони, Обединение 29 - Заедно за България, Свобода за всеки, "Възраждане", Атака, ПП МИР, Свобода и други. На митинга обаче се виждаха само три вида знамена на партия Атака с лидер Волен Сидеров, на Българско лято на бизнесмена в Дубай Васил Божков и "Свобода или смърт".

Имаше плакати лозунги, написани на старобългарски език, от които ставаше ясно, че "ваксините и маските трябва да се изхвърлят", както и призиви: "Изправете се и те ще паднат", "От сън дълбок се събудете".

Уплаши ли се българинът, че не може да влезе в мола?

Уплаши ли се българинът, че не може да влезе в мола?

Опашки има и пред ваксинационните центрове

От трибуната думата вземаха различни граждани, които обясниха, че въведените от служебния кабинет и МЗ мерки за зеления сертификат са фашизъм и обявиха, че подкрепят акциите в мола в Стара Загора, в които граждани са нахлули с табели: Свобода или смърт, както и че имало такива акции в мола в Габрово и в голям хранителен магазин в Шумен. Заплашиха и за много подобни акции в София без маски и сертификати.

От трибуната бе направен анализ, че ваксината срещу коронавирус е генномодифицирана, както и че учителите също били против, но ги принуждавали, но ги било страх да дойдат на протеста.

Стойчо Кацаров: Обмисля се локдаун, това е последната възможност

Стойчо Кацаров: Обмисля се локдаун, това е последната възможност

Изборите нямат нищо общо с мерките, категоричен е здравният министър

Около 100-ина бяха присъстващите - от тях обикновени граждани, жена, която обясни, че е дошла по своя воля като свободен гражданин, но и футболни фенове, партийни агитки, а за шоу и няколко мъже, облечени като лекари. Някои от протестиращите носеха табелки, че са срещу въвеждането на зеления сертификат. Лидери на партии нямаше.

"Правото на труд, право на свободно придвижване, право на социални контакти и свобода на съвестта са тези важни неща, които тези пандемични сертификати ни отнемат. Нека въстанем и кажем не на тези, които злоупотребяват с насаждания вече две години страх: нито дяволът е толкова черен, нито има научна обосновка за тях. Твърде дълго бизнес интереса на фармацевтичните фирми запушва устите на управляващите. Ние спираме да мълчим и им искаме сметка. Сметка за погазването на Конституцията, на правата и на свободата на българите. Излизаме масово в огромен поход и няма да спрем, докато не победим! Не искаме да принуждават хората чрез подобно свръхлицемерие да стават участници в експеримент, за който те бягат от отговорност (производители, лекари, държава), а ни оставят сами с което следва след заветното убождане - всеки насаме с последствията за себе си, или с последствията за близките си. Престанете да делите хората: няма да ви се вържем и да започнем да се мразим едни-други, било то убодени или не!" са лозунгите на протеста.

По-късно шествието се отправи към Президентството, Народното събрание и Орлов мост.

2836 новозаразени и 46 починали за денонощие

2836 новозаразени и 46 починали за денонощие

В интензивните отделения са настанени 685 пациенти