Дълга опашка се вие пред мол "Сердика". Десетки столичани стоят пред вратите на търговския обект, в очакване да бъдат допуснати. И това е от рано сутринта.

Хората се редят с часове, за да могат да си направят антигени тестове. Мобилните пунктове са два. По думите на чакащите, опашка има още от 8 сутринта, а пунктовете започват работа от 10 часа.

Много от магазините в редица столични молове не са и отворили врати, защото служителите им не са ваксинирани или нямат зелен сертификат. И като се влезе вътре е пусто, няма и посетители...

Припомняме, от днес заповедта на МЗ за представянето на зелен сертификат за достъп до обществено място на закрито влезе в сила, макар и да бе отложена негласно за понеделник с отлагане на глобите. 

Едновременно с това от МЗ съобщиха, че само в днешния ден до 17 часа са поставени 23 206 дози ваксини срещу COVID-19. Втори ден продължават и опашките пред ваксинационните пунктове. От болница "Света Анна" в София ежедневно дават отчет за преминалите през пункта за ваксинация.

От сутринта до 16,30 ч. са се ваксинирали 251 човека. Най-голям продължава да е интересът към Janssen. След обяда сривовете на Националната здравно-информационна система са по-редки.

От болницата открояват и първа тенденция - намалява броя на ваксинирщите се деца под 18 г. Вчера за деня има 1 ваксинация на дете, днес до 16.30 ч - също една ваксинация. Преди седмица те са били между 3 и 5 на ден.

Центърът работи от 8ч. до 20 ч. всеки ден (включително събота и неделя). Има всички видове ваксини, одобрени за ползване в Република България! Не е необходимо предварително записване. Ваксинационният център се намира в двора на болницата и може да се стигне до него с автомобил.

Ситуацията от тази сутрин пред "Пирогов":