Сертификатът за преболедуване на коронавирус ще се счита за валиден 1 година в рамките на страната, но не и в ЕС, където важат европейски правила. Това съобщиха на брифинг в МОН министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и зам.-министърът Тома Томов. Вторият обясни, че са дадени положителни становища от два съвета по епидемиология, по инфекциозни болести също са дали положително становище, такова се очаква до края на деня и от Съвета по клинична имунология. Обмисля се сертификатът да е с различна защита и различен QR код.

В петък или понеделник най-късно системата за издаване на сертификати ще може да издава и такъв за хората с бърз антигенен тест, направен след 2020 г., когато е приравнен с PCR-теста. Ако не са регистрирани в системата, няма как да се издаде.

По повод проблеми при издаването на зеления сертификат - от МЗ обясниха, че той се генерира, но става активен след определен срок, когато има достатъчно антитела, за нашата страна се обмисля да става валиден до два дни след ваксинацията, съобщи Златанов.

Второ важно решение на МЗ: След първа доза ваксина ще се издава сертификат, валиден в рамките на един месец до поставяне на втора доза, съобщи Стойчо Кацаров.

И зеленият сертификат впрегнат, за да спечели Радев изборите, убеден Борисов

И зеленият сертификат впрегнат, за да спечели Радев изборите, убеден Борисов

Има информация, че Радев е звънял по нощите

Трето: МЗ прави отстъпка от четири дни за официалното въвеждане на зеления сертификат като срок. Причината, че са получили сигнали, че трябва време на служители и други места да се подготвят. На тези, които нямат зелен сертификат и не могат да отидат на работа, ще бъдат предоставени бързи антигенни тестове безплатно, за да могат да отидат на работа, съобщи зам.-министър Александър Златанов. Така до понеделник, включително и неделя, при проверка на РЗИ - при установяване на нарушения и нередности, на собственици ще се издава само предписание.

Министър Стойчо Кацаров добави, че се закупуват тестове, те ще бъдат предоставени на всички лаборатории в страната с договор, в който ще се обвържат с цена за правовземане. Ако искат да извършват безплатни тестове, ще трябва да се съобразят с тази цена и да отчитат колко безплатни антигенни тестове са направили. Очаква се решението да бъде взето до края на днешния ден.

МЗ обмисля в държавна и общинска администрация за хората на гише, които обслужват граждани, също да има изискване за тест или сертификат. Направена е поръчка за 1 милион тестове, които ще дойдат по линия на ЕС.

До 4 седмици въвеждат зелен сертификат и за учители, и чиновници?

До 4 седмици въвеждат зелен сертификат и за учители, и чиновници?

Няколко стотин ученици се разболяват дневно, подчерта Николай Денков

Правим всичко възможно да няма локдауни като миналата година, последиците, от които и до днес не могат да бъдат поправени. Опитът е да се ограничи инфекцията не чрез локдаун, а чрез антигенен тест и сертификат, категоричен бе Кацаров.

На въпрос какво ще се прави, когато болниците се препълнят и няма къде да се приемат още разболели се, Стойчо Кацаров отговори: "Ще се прави каквото се прави и каквото се случва."

Ситуацията е критична, спазвайте мерките, да се стегнем, за да преодолеем ситуацията, успехът ни зависи от всички, апелира към гражданите здравният министър.

Атанас Темелков, началник клиника Реанимация в Александровска болница, разясни ситуацията в момента там. 90% от случаите са с тежки придружаващи заболявания и пристигат късно. "Обществото е загубило връзката между профилактиката на инфекцията и дългото време вкъщи, лекуват се сами. Темелков посочи, че дисциплината и дистанцията са забравени. Друг тежък проблем в здравеопазването са екипите в интензивните отделения, в Александровска болница има 35 легла за интензивно отделение, но щатът на клиниката е 20 пациенти, имат нужда от персонал от други болници, не само за интензивно, а и за инфекциозно отделение също. "Този персонал е на края на силите си, някои от тях имат 12 дежурства на месец и работят и в други интензивни отделения", разказа Темелков.

За училищата министър Стойчо Кацаров се надява мярката да работи най-добре. Това са временни мерки, при първа възможност и тенденция на промяна на сегашната ситуация, в училищата ще се реагира първо. Искаме учебният процес да е присъствено, каза той.

Учениците в София и общини в 5 области минават онлайн от утре

Учениците в София и общини в 5 области минават онлайн от утре

Без отлагане за предучилищните групи и класовете от I до IV, както е поискал Денков

Ако се изчерпят леглата - се прекратяват всякакви активности за прекъсване на инфекцията, заключи Кацаров. Разкрити са 120 ковид зони в страната, според справката са преминали над 10 000 души в страната. Болничните легла в цялата страна са до максималния си капацитет, категоричен бе той.

МЗ смята да активира и механизма на Гражданска защита, според който можем да бъдем подпомагани като държава-членка с кислород, транспорт и лечение, особено на интензивни случаи в близки до нас страни с авиация или персонал, който да го обслужва. В нашата страна сега няма липса на кислород, отчете зам.-министър Тома Томов. Кацаров добави, че в края на миналата година този механизъм е бил приложен между Белгия и Франция и Италия и Германия.

Радка Аргирова: Заповедта на МЗ за зеления сертификат закъсня

Радка Аргирова: Заповедта на МЗ за зеления сертификат закъсня

Има опасност да станем развъдник на коронавируса