От утре, 21 октомври, четвъртък всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 население преминават в дистанционно среда на обучение.

Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Министърът на образованието и науката е издал заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г. На кратък брифинг министър Николай Денков после обясни, че заповедта излиза толкова късно, тъй като е имало заседание на министерски съвет и са чакали до последно решенията на Министерство на здравеопазването за едно евентуално отлагане за най-малките ученици.

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

Документът става необходим от четвъртък

Министърът на образованието е предложил присъственото обучение да се удължи с два дни за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост. Аргументът е бил, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си в къщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не е получено съгласие от МЗ за това.

Отстъпка вече е била направена от страна на Министерство на здравеопазването, приемайки мерките да бъдат прилагани по общини, а не по области. Това ще позволи на местните власти да взимат по-самостоятелно решения и да има все пак общини, в които присъстването обучение се запазва.

Министър Денков е в отлична физическа и психическа форма, уверяват от МОН
Обновена

Министър Денков е в отлична физическа и психическа форма, уверяват от МОН

Срещу него не е извършено физическо посегателство

Междувременно МОН е актуализирало и Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава зелен сертификат