Всичко, всяко едно решение на служебното правителство и действията на институциите, е подчинено, за да може Радев да спечели изборите. В това е убеден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който на брифинг в централата на партията нападна още веднъж последните решения на Министерство на здравеопазването. Вчера от ГЕРБ също направиха брифинг по тази тема.

Изказването си Борисов започна с изчитане на публикации по изказвания на министър Стойчо Кацаров от преди месеци.

"Децата станаха жертва на Кацарови работи... защо те не са в клас, защо хиляди родители не са на работа да създават брутен вътрешен продукт... А последствията са пагубни. Създава се хаос вследствие на приказките и юмруците", убеден е Борисов.

"А такъв мор не е имало. Какво става в болниците, в полицията, в социалните домове?"

По думите на Борисов Кацаров е лъжец и измамник. Лидерът на ГЕРБ е разочарован и от медиите, които не задавали въпроси. "Проверявайте, уважаемите медии, защо не питате на брифингите. Радев ли ви звъня", попита с жлъч Борисов.

Борисов ядосан на Кацаров, призова Минеков да занесе ковчега при МЗ

Борисов ядосан на Кацаров, призова Минеков да занесе ковчега при МЗ

Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса при управлението на кризата

Той е убеден, че сега с отстрочките, които се дават и с промените за издаване на сертификат "пак ще излъжат хората и ще ги вкарат в ресторантите и стадионите".

Изборите на Радев ще струват хиляди животи през тези седмици, тъй като цялата научна общност и всички експерти предупреждават, че имунитет се създава едва 14 дни след втората доза.

"Днес те извършиха престъпление - объркаха българите, че четири седмици нищо не се случва. Само и само да минат президентските избори." Какво се прави след седмица - две като се напълнят болниците или като свършат ваксините. "А ние ходехме да посрещаме ваксини на летището, ваксинирахме населението. 48 хиляди на ден ваксинирахме", спомни си Борисов.

Борисов заяви и че има информация, че Радев е звънял по нощите с настояване да подпишат новите заповеди за мерки, а те тръгват и срещу европейските норми, решения и изисквания.

На въпрос обаче какво предлага в тази ситуация, Борисов не отговори: "Вече е късно, народът си избра сам хаоса и юмрука." Борисов изказа надежда все пак опашките за ваксини да продължат, да отворят и отново зелените коридори и народът да се ваксинира.

В момента МВР провежда акция срещу фалшивите сертификати, а МЗ само започва да издава фалшиви сертификати, заяви и бившият здравен министър Костадин Ангелов. Той постави акцент върху решението да се издава сертификат и след първа доза. Този сертификат ще важи само на територията на България, но според Ангелов това е в разрез с всички мнения на експертите, на медиците, а и е в разрез с всички нормативни актове. "Такова потъпкване на правото, на законите и Конституцията, на европейските правила не е имало", заяви Ангелов, който е сигурен, че Европа ще реагира.

Радка Аргирова: Заповедта на МЗ за зеления сертификат закъсня

Радка Аргирова: Заповедта на МЗ за зеления сертификат закъсня

Има опасност да станем развъдник на коронавируса

Но последствията ще ги търпят българите, защото така хвърлят незащитени хора в опасността, не е хуманно, коментира още Ангелов, обвързвайки също едно такова разхлабване на мерките с желанието за избирателна активност и да се спечелят изборите. Проблемът е обаче, че хората ще използват този документ и на други публични места, например в ресторанти и стадиони.

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош разкритикува заповедта на образователния министър Николай Денков, с която от днес всички ученици в столицата и в общини от 5 области минават на дистанционно обучение. Не трябвало първите жертви да са децата, а и самите данни, които той цитира за карантинирани паралелки, показват, че няма нужда най-потърпевшите, малките ученици, да минават онлайн. Не е имало време и на системата и родителите да се подготвят. Столична община смята да атакува заповедта на министъра.

Учениците в София и общини в 5 области минават онлайн от утре

Учениците в София и общини в 5 области минават онлайн от утре

Без отлагане за предучилищните групи и класовете от I до IV, както е поискал Денков