ГЕРБ поиска оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Причината - въвеждането на зелените сертификати на обществени места от утре.

На пресконференция в централата на ГЕРБ бившият председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че вече без всякакво съмнение в момента се намираме в абсолютен информационен, комуникационен, ваксинационен и управленски провал. Това правителство на архитекта Румен Радев трябвало да проумее, че вирусът не е шипченски или софийски и е необходимо да се управляват процесите, да се справим с кризата и да се носи отговорност, настоя Атанасова.

Според нея самодоволната усмивка на Стойчо Кацаров, когото тя определи като виден антиваксър, а МЗ вместо да управлява процеса - разиграва томболи за смартчасовници, картинки, юмрукът прави лицеви опори и катери върхове.

По думите ѝ около 20% ваксинацонно покритие е пълен саботаж и за това зелените сертификати са ненадежни.

Според Атанасова на 14 ноември хората ще вземат оставката на президента Румен Радев.

БСП против зеления сертификат и "за" оставката на Кацаров
Обновена

БСП против зеления сертификат и "за" оставката на Кацаров

Въвеждането на мярката било необмислено, неприемливо и неработещо

ГЕРБ настоя да се върнат зелените коридори, за да могат хората преимуществено да поставят ваксини. Според ексуправляващите въвеждането на зелените сертификати от утре е нарушение на свободната воля за избор, нарушение на конституционни права на проваления здравен министър Стойчо Кацаров

Бившият здравен министър Костадин Ангелов посочи, че с антигенни тестове никой не може да си извади зелен сертификат. Възможност за издаване на зелен сертификат става само с ПСР тест. Министър Кацаров излъга хората, че с антигенен тест могат да получават зелен сертификат, посочи бившият здравен министър.

"Румен Радев трябва или да избере да печели избори, или да печели животи", настоя Костадин Ангелов.

Партии в един глас срещу последните епидемични мерки

Партии в един глас срещу последните епидемични мерки

Искат отмяна на заповедта или оставката на Кацаров

Той определи въвеждането на зеления сертификат в България при ниво на ваксинация под 25% като дискриминационно отношение към хората. Когато се въвежда такъв локдаун по закон трябва да се осигури безплатно тестване на всички хора, които искат да получат зеления сертификат с ПСР тест, а не с антигенен, подчерта Ангелов.

По думите му безплатните ваксини са осигурени от правителството на ГЕРБ.

Той представи колко е заболеваемостта в страната на 100 000 души: Видин - 978.92 на 100 000, Габрово - 829.13 на 100 000, Монтана - 910.72 на 100 000, Перник - 927.54 на 100 000 и София-град - 812.6 на 100 000.

4957 са новите случаи на COVID-19 или 22,26% от тестваните

4957 са новите случаи на COVID-19 или 22,26% от тестваните

84.91% от новоустановените случаи не са били ваксинирани

Костадин Ангелов запита дали медиите си спомнят клетвата на Стойчо Кацаров, който тогава бил под карантинира. Румен Радев отишъл на един европейски форум, когато бил контактен на ковид болен и се направил, че не знае, като се наложила българската делегация да бъде затворена в хотел и да бъде върната, напомни Костадин Ангелов.

В залата присъства бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.