Опозиционни партии са категорично против последните решения, взети от здравните власти за ограничаване на епидемията и най-вече срещу въвеждането на зелен сертификат. С такива позиции излизат от ВМРО и МИР, след позицията и от тази сутрин на БСП. По-късно през деня с такава позиция се присъединиха и от НФСБ и АБВ.

Според ВМРО мерките са социален геноцид. Те искат оставката на Кацаров, а служебният кабинет се е провалил изцяло с управлението на коронакризата.

"Седем месеца хаос и бездействие и за 48 часа отнемат основни конституционни права на българите. Настроиха всеки срещу всеки. Безсилие и немощ!" От ВМРО подчертават, че не подкрепят истеричното антиваксърство, горенето на маски и "всякакви подобни други истерии и антихуманен популизъм", но категорично се обявяват против безпринципното налагане на мерки от страна на служебното правителство. Това показва седемте месеца на безсилие и то без никакъв опит дори да се проведе адекватна ваксинационна кампания.

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава зелен сертификат

"С въвеждането на зеления сертификат на практика за всички социални дейности, извън домашното битуване на българите, правителството на Радев ограничава основни човешки права, залегнали в глава втора на Конституцията на Република България", заявяват от ВМРО. Тяхната констатация е: "Седем месеца безсилие и почти нулева ваксинация и като резултат - рекорден брой заболели и починали. И типично по болшевишки - ограничения за около 80 процента от българите." Въвеждането на зелен сертификат е просто настройване на всеки срещу всеки, заключават войводите.

И политическа партия МИР иска незабавно здравният министър Стойчо Кацаров да отмени заповедта от вчера или да подаде оставка. "С тази заповед министърът на здравеопазването грубо нарушава човешките права, както и разделя българското общество на ваксинирани и неваксинирани. За огромно съжаление това не е първият случай, в който д-р Стойчо Кацаров разделя българското общество. След като раздели и грубо обиди лекарите, които бяха и продължават да са на първа линия в битката с COVID-19 министърът на здравеопазването сега разделя и българското общество", заявяват от МИР. В позицията на партия МИР се посочва още, че партията категоричното се противопоставя на това българските граждани да бъдат изкуствено разделяни на ваксинирани - неваксинирани, на ваксъри - антиваксъри, при условие, че ваксинирането е доброволно, а самата държава в лицето на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров не си е свършила работа и се е провалила. Според партия МИР такава информационна кампания е била от изключително и от първостепенно задължение на държавата.

Заведенията бойкотират зелените сертификати

Заведенията бойкотират зелените сертификати

Недоволни са и че изискването не е въведено за държавната администрация

И от НФСБ излязоха с позиция по повод за въвеждането на зелен сертификат като вход за обекти на закрито. Това е закъсняла мярка и то в момента, когато България води черната класация по смъртност и бележи рекорди по новозаразени. Причина за кризата е неадекватната ваксинационна кампания, както и липсата на ефективно информационно противодействие на антиваксърските настроения у нас, но пък и решенията на здравния министър удря преди всичко работещите хора, смятат от НФСБ. Освен това няма процедура за бързо издаване на сертификат за преболедували и за тези, които са готови да се тестват - за да работят, няма и осигурени тестове за всички, които искат да се тестват, за да работят.

"След 5 месеца "летен сън", провалена имунизация и пълно демотивиране на работещите на първа линия - министър Стойчо Кацаров няма моралното право да прехвърля цялата тежест от кризата върху работещите хора! И то отново - с неадекватни мерки. Видимо той не може да овладее кризата", заявяват от НФСБ и настояват за незабавно освобождаване на министъра.

4957 са новите случаи на COVID-19 или 22,26% от тестваните

4957 са новите случаи на COVID-19 или 22,26% от тестваните

84.91% от новоустановените случаи не са били ваксинирани

И от АБВ излязоха с позиция по повод въвеждането на зелен сертификат за влизане в обекти на закрито.

"Единият е за задължителната ваксинация на здравните кадри, за да могат да ходят на работа. Това е дълбоко противоконституционно предложение, то показва един нихилизъм към нормативната уредба. Заключителният текст за носене на наказателна отговорност за нарушаване на заповедта. Тук трябва да си много извратен в мисленето си, за да наложиш 5 г. затвор и над 50 хил. лв. глоба", заявяват те.

Продължава да бяга от вниманието ни въпросът, че след като е очевидно, че ваксинираните могат да са преносители - какво постигаме с тези мерки. Провалът на ваксинационната кампания има ярки носители - лидери са Костадин Ангелов и Стойчо Кацров, уточняват от АБВ. 

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане
Обновена

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане

Хората са пред сградата на Министерския съвет, където тече заседание на служебния кабинет

Според тях са налице двойни стандарти в поредните мерки срещу COVID. И обърнаха внимание защо в заведенията няма ограничение, ако персоналът е ваксиниран, а същевременно в спортните зали не може да влиза публика.